Suriye'den kaçışın yürek burkan hikayeleri

Suriye'den kaçışın yürek burkan hikayeleri

Suriye'deki iç savaşta kolunu, bacağını kaybeden ve vücudunun çeşitli yerlerinden ciddi yaralar alan savaş mağdurlarının hayat hikayeleri, yürek burkuyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'da kurulan konteyner kente yerleştirilen, kolunu, bacağını kaybeden ve vücudunun çeşitli yerlerinden ciddi yaralar alan savaş mağdurları, hayat hikayeleriyle yürekleri yaralıyor.

Malatya merkeze bağlı Fatih köyünde "Beydağı Konaklama Tesisi" adıyla kurulan konteyner kentte, 7 bin 250 Suriyeli sığınmacı misafir ediliyor.

Kentte kalan Hüseyin Halebi (20), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de çok güçlü bir savaş olduğunu ve bu savaşı 3. dünya savaşı gibi gördüğünü söyledi.
Suriye'de insanlık suçunun yaşandığını belirten Halebi, "Suriye'deyken evimden çıktım, Türkiye'ye doğru yola çıkmıştık geliyorduk. Bu sırada Beşer Esed'in uçakları geldi üzerimize bombalar attı. Düşen bombalar neticesinde ayağımı kaybettim. Vurulduktan ve ayağımı kaybettikten sonra çok zor şartlarda Türkiye'ye geldim. Sınırdaki bir acil servisle beni Antakya'ya kadar getirdiler. Antakya Devlet Hastanesi beni orada kabul etti. Tedavimi yaptıktan sonra Malatya'daki konteyner kente gönderdiler" diye konuştu.
Halebi, Suriye'de kalan halkın çok zor şartlar altında yaşadığını ve kendilerinin Türkiye'ye gelmelerinden dolayı çok şanslı olduklarını ifade etti.

"Suriye'de Beşer Esed zulmü devam ediyor"

Esed'in kendi halkına zulüm yaptığını anlatan Halebi, "Beşer Esed zulmü devam ediyor. Bütün şehirleri, vurmuş durumda. Taş üstünde taş bırakmadı. Maalesef insanlar çok zor bir durumda yaşıyor. Diyecek laf bulamıyorum. Suriye içerisinde maalesef olup biten, yaşananlar bu. Biz de buna sabrediyoruz" dedi.
Türkiye'nin Suriye halkına çok yardım ettiğini aktaran Halebi, "Tabi başta Türkiye devletine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına Suriye halkına gösterdikleri misafirperverlikten dolayı ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz" ifadesini kullandı.
Bombalı saldırıda iki bacağını da kaybeden Sabir Aror (22) ise Lübnan'da çalıştığını iç savaş çıkınca Humus'a gittiğini belirtti.

İç savaşta iki ayağını da kaybettiğini anlatan Aror, şunları söyledi:
"Humus'a gelmiştim. O süreçte karşı tarafın ordusu bizim köye girmeye çalıştı. Havadan ve karadan bizim üzerimize saldırdılar. Ben o zaman 3 katlı bir binanın üzerinde olup bitenleri gözlüyordum. O ara bizim binanın üzerine bir bomba düştü. İkinci bir bombanın düşüşü neticesinde iki bacağımı birden kaybettim. Bu arada amcam beni sırtında taşıyarak aşağı indirmeye çalıştı. Bir bomba daha düşünce amcam farklı yerlerinden yaralandı. Sonra diğer bir arkadaş beni sırtına alarak aşağıya indirdi."
Bacaklarını kaybettiğinde çok üzüldüğünü dile getiren Aror, tedavi sürecinin ardından psikolojik olarak toparlandığını anlatarak, "Şükür sağlığıma kavuştum. O sırada nişanlıydım. Sağlığım yerine gelince evlendim. Yakında bir çocuğum olacak. Mutluyum, hayattan umutluyum, herhangi bir sorun, sıkıntı yok" diye konuştu.
Türkiye'de kendisine protez bacak takıldığını belirten Aror, Türk yetkililerine ve halkına teşekkür etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.