Suriye'deki zulüm tahmin edilemez boyutta

Suriye'deki zulüm tahmin edilemez boyutta

BM Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Sergio Pinheiro, Suriye'deki çatışmanın taşma noktasına geldiğini ve bütün bölgeyi tehdit ettiğini söyledi

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Sergio Pinheiro, Suriye Araştırma Komisyonu'nun yayımlanan raporuyla ilgili BM İnsan Hakları Konseyi'ne yaptığı sunuşta, Suriye'de çatışan tarafların amansız bir askeri zafer illüzyonuna kapıldığını ve bu nedenle ülkedeki şiddetin tahmin edilemez boyutlara ulaştığını kaydetti.
 
Ülkede suç işleyenlerin, sonuçlarından korkmadığını vurgulayan Pinheiro, bu konuda BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçemediğine dikkati çekti.
 
Pinheiro, Suriye'de gözaltı merkezlerinde insanların işkenceyle öldürüldüğünü, erkeklerin başları kesilerek idam edildiğini, kadınların cinsel istismar izleriyle yaşadığını ve çocukların savaşçı olarak kullanıldığını anlattı. Pinheiro, "İnsanlar, işkencenin geniş kapsamlı ve sistematik bir biçimde uygulandığı hükümetin gözaltı merkezlerinde ölmeye devam ediyor" dedi. 
 
Çalışmalarını Suriye içinde de yürütmek için halen rejimin iznini beklediklerini dile getiren Pinheiro, yaptıkları 3 binden fazla mülakatta, çok fazla savaş suçu ve insanlığa karşı suçu ortaya koyan detaylar topladıklarını kaydetti.
 
Hükümet güçlerinin bazı bölgelerde stratejik kazanımlar elde ettiğine işaret eden Pinheiro, bunun, bu güçlerin ayrım gözetmeksizin yaptığı saldırılar ve çok uzun süren kuşatmaları sonucunda gerçekleştiğini belirtti.
 
Suriye rejiminin özellikle varil bombaları kullanarak yaptığı hava saldırılarının önemli miktarda sivil ölümlerine neden olduğuna işaret eden Pinheiro, halihazırda kullanılmakta olan okulların rejim tarafından hedef seçildiğini ve bunun da çocuk ölümlerini artırdığını ifade etti.
 
Bölgesel savaş uyarısı
 
Suriye'deki çatışmaların üç ay önceki gibi değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Pinheiro, müzakere masasında siyasi çözüm fikrinin terk edilmiş olduğunun görülmekte olduğunu kaydetti.
 
Ülkenin daha fazla kan gölüne doğru yol aldığını belirten Pinheiro, "Suriye'deki çatışma taşma noktasına geldi ve bütün bölgeyi tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.
 
Suriye'de çatışan taraflara sağlanan silahların savaş suçu ve insan hakları ihlali işlenmesinde kullanıldığını vurgulayan Pinheiro, "Ortadoğu'da bölgesel savaşa her zamankinden daha fazla yakınız" dedi.
 
aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum