Suriye'deki sorun global kriz haline geldi

Suriye'deki sorun global kriz haline geldi

SMDK eski Başkanı Hoca, ülkesindeki sorunun global bir kriz haline geldiğini belirterek, "Mülteci krizi olsun terör sorunu olsun sadece bölgeyi değil bütün dünyayı etkilemektedir." dedi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Halid Hoca, ülkesindeki sorunun global bir kriz haline geldiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen "21'inci Hariciye Haftası" etkinliğine katılan Hoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm çabalara rağmen Suriye'deki savaşın durmadığını anımsattı. 

Her gün bombalara maruz bırakılan sivillerin hayatını kaybettiğini, yaralandığını ve göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan Hoca, "Ateşkes anlaşmaları durumunda dahi gerek rejim gerekse Rus uçakları tarafından sürekli sivil yerler bombalanıyor. Maalesef bunun sebebi, ateşkes anlaşmalarının uygulanması için caydırıcı bir mekanizmanın bulunmamasıdır." diye konuştu.

Hoca, ABD'nin, Suriye politikasında Rusya'nın arkasına gizlendiğini öne sürerek, siyasi inisiyatif ve askeri operasyonlar Rusya'nın güdümünde olduğu için nihai çözüme ulaşılamadığını savundu.

Savaşın bitmesi için pek çok müzakere ve ateşkes anlaşması yapıldığını hatırlatan Hoca, şunları kaydetti:

"Suriye krizi yerel, bölgesel değil global bir kriz haline geldi. Mülteci krizi olsun terör sorunu olsun sadece bölgeyi değil bütün dünyayı etkilemektedir. Bu, uluslararası bir yaklaşım gerektirir. Bu yaklaşımda da caydırıcı mekanizmaların bulunması gerekiyor. Maalesef şimdiye kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal eden taraf, hep rejim oldu fakat cezalandırıcı bir yaklaşım hiçbir zaman olmadı. En büyük oyuncu olarak da ABD'nin gerek seyirci kalması gerekse teröre karşı mücadelede terör araçları kullanması, sorunu daha çok körüklüyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.