Suriye'deki savaş ev,okul ve camileri yok etti

Suriye'deki savaş ev,okul ve camileri yok etti

Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana 2 milyon 945 bin binanın yıkıldığı veya hasar gördüğü, bunların onarımı için ise 165 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu açıklandı.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR), üçüncü yılını geride bırakan iç savaş nedeniyle ülke çapında zarar gören konut, cami, kilise, hastane ve okulların envarterlerinin çıkarıldığı bir rapor hazırladı.

Rapora göre, şimdiye kadar ülkede rejimin saldırıları sonucu aralarında konut, hastane, cami, okul ve kilise gibi yapıların bulunduğu 2 milyon 945 bin bina yıkıldı veya hasar gördü.

Esed güçlerinin çeşitli kentlerde muhaliflerin denetimindeki bölgelere ağır silahlarla saldırdığı belirtilen raporda, saldırıların daha çok tank, havan topu, Scud füzeleri ve varil bombalarıyla yapıldığına dikkat çekildi.

Muhaliflerin denetimindeki Humus, Halep ve Hama gibi birçok bölgenin, rejim güçlerinin saldırıları sonucu harabeye döndüğü kaydedilen raporda, başkent Şam'ın Kabun, Dareya, Cobar, Duma, Haresta, Berze, Humus'un Kusur, Bab Amra, Halidiye İnşaat, Baba Siba, Eski Humus, Hama'nın 40. Cadde, Deyruz-Zor'un Şeyh Yasin, Halep'in Haydariye, Kadi Askeri, Mesakin Hananu, Ensari, Sahur, Şiar, Şeyh Maksud, Klis, Firdevs ve Mağayir, Besatin Kusur, Bab ile Eski Halep bölgelerinin saldırılardan büyük ölçüde etkilendiği ifade edildi.

Bölgelere göre yıkılan veya hasar gören yapı sayısı

Raporda, "589 bin yapı tamamen yıkılırken, bu oran ülkedeki tüm yapıların yaklaşık yüzde 20'sine, hasar gören 736 bin yapı ise ayakta kalan yapıların yüzde 25'ine karşılık geliyor. Hasar gören yapılar arasında 3 bin 872 okul, 451 cami, 194 hastane ve 36 kilise var" denildi.

Humus'ta 875 bin, Halep'te 762 bin, Şam'da 625 bin, İdlib'te 520 bin, Dera'da 380 bin, Humus'ta 185 bin, Deyruz-Zor'da 135 bin, Lazkiye, Rakka ve Haseke'de 200 bin yapının ya tamamen yıkıldığı ya da hasar gördüğü belirtilen raporda, yıkılan veya hasar gören yapıların onarımı için 165 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.