Suriye'deki mesleklerini çadırkentte büyüttüler!

Suriye'deki mesleklerini çadırkentte büyüttüler!

Osmaniye'de kurduğu atölyede sığınmacı kadınların desteğiyle boncuk işlemeli kıyafetler üreten Suriyeli subay, ürünlerini dünyaya pazarlıyor.

Suriye ordusunda yüzbaşı olarak görev yaparken, rejim güçlerinin saldırılarının artması üzerine 2 yıl önce ailesiyle Lazkiye'den Türkiye'ye gelen Muhammet Ümmühan (47), Osmaniye'deki çadırkentte mesleğini icra ederek hayatını sürdürüyor. Eşi ile birlikte abiye ve gelinliklere taş ve boncuk işlemeciliği yapan Ümmühan, bu işi Türkiye'de de sürdürme düşüncesini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) anlattı. Bunun üzerine AFAD, kendisine konteyner tahsis etti. Halk eğitim merkezinden aldığı malzeme desteğiyle işine başlayan Ümmühan, çadır kentte barınan 60 kadına da iş imkânı sağladı. Konteyner atölyede yapılan boncuk ve taş süslemeli gelinlik ve abiyeleri ilk başta İstanbul, Ankara ve İzmir'deki firmalara pazarlayan Ümmühan; şimdi ürünlerini Suudi Arabistan, Irak, İran, körfez ülkeleri ve Hindistan'a kadar ulaştırıyor.

Bir yıldır atölyede çalışan Suriye Türkmenlerinden Melek Çıldır, çadır kentte edindiği meslek sayesinde 6 kişilik ailesinin geçimine katkı sağladığını ifade etti.Yaptıkları işten santimetre ya da parça başına ücret aldıklarını dile getiren Çıldır, "Suriye'den kaçtığımızda ne işimiz ne de paramız vardı. Türkiye bize kapılarını açtı, çadır kente yerleştirdi. İki kardeşimle burada çalışarak ailemizin geçimini sağlıyoruz, üstelik mesleğimiz oldu" diye konuştu. Hatice Ümmü ise yaptıkları işin ince işçilik gerektirdiğine dikkati çekerek "Burada para kazanıyor, boş vakitlerimizi değerlendiriyor, savaşın üzerimizde bıraktığı olumsuz etkilerden uzaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

60 SURİYELİ KADINA İŞ İMKÂNI DOĞDU

Halk eğitim merkezinden aldığı malzeme desteğiyle bir konteynerde işe başlayan Suriyeli Muhammet Ümmühan, çadırkentte barınan 60 kadına da iş imkânı sağladı. Gelinlik ve abiyelere taş ve boncuk işleme sanatının Çin, Hindistan ve Suriye'de yapıldığını belirten Ümmühan; ülkelerindeki işlerini Türkiye'ye taşıdıklarını, böylece hem gelir elde ettiklerini hem de savaşın izlerini silmeye çalıştıklarını söyledi.


Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.