Suriye'deki katliama cılız tepki

Suriye'deki katliama cılız tepki

BM, ABD ve AB sessiz kalmayı tercih etti

Suriye'de rejimin savaş suçu işlediğini kanıtlayan fotoğraflar dünyayı ayağa kaldırdı. Bugün başlayacak Cenevre-2 Konferansı öncesi yayımlanan ve 11 bin mahkuma ait olduğu tahmin edilen 55 bin fotoğraftaki işkence izleri, Beşşar Esed rejiminin muhaliflere ve sivillere uyguladığı şiddeti gözler önüne seriyor. Milyonlarca insanın öfkesine yol açan fotoğraflar BM'den beklenen tepkiyi görmedi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye rejiminin işlediği savaş suçlarına ilişkin belgeler hakkındaki soruya cevap vermedi. Ban, BM Cenevre Ofisi'ne giriş yaparken, 'Suriye hükümetinin muhaliflere uyguladığı işkenceyi gösteren fotoğraflar konusunda yorum yapıp yapmayacağı' sorusu üzerine, herhangi bir yanıt vermedi. BM Genel Sekreteri Sözcüsü Martin Nesirky de AA'ya yaptığı açıklamada, spesifik olarak bu konuda yorum yapamayacaklarını ancak genel olarak BM'nin tüm taraflara katliamların durdurulmasına yönelik çağrılarını sürdürdüğünü söyledi.

KORKUNÇ ORANDA ŞİDDET

Diğer taraftan belgeleri değerlendiren İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW) Genel Müdürü Kenneth Roth, Suriye'nin izlediği stratejinin 'savaş suçu' olduğunu söyledi. Fotoğraflardaki trajedinin 'tasavvurların ötesinde' olduğunu vurgulayan Roth, 'Eğer orijinalliği kanıtlanırsa, bu dehşet verici fotoğraflar, tutuklulara sistematik bir şekilde, tasavvuru bile ürküten, işkence, açlık ve infaz uygulandığını tespit ediyor. Bu görüntüler kesinlikle insanlığa karşı korkunç oranda suç işlendiğini gösteriyor' ifadesini kullandı.

MÜFETTİŞLER İÇERİ GİRMELİ

Çatışmaların belki hemen durdurulamayacağını belirten Roth, ancak en azından çatışmalardan kaçan sivillere uygulanan bu 'vahşi saldırıların' durdurulması ve iki taraftan da tutukluların bırakılması için mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Söz konusu fotoğrafların gerçek olup olmadığının doğrulanmasının mümkün olmadığını ancak binlerce işkence ve idamı gösteren fotoğrafların HRW'nin Suriye'yi ziyaret ettiğinde gördükleriyle uyumlu olduğunu ifade eden Roth, 'İşkence aletleri ve birçok mahkumun ölümüne yol açan işkence delilleri gördük' ifadesinde bulundu. Suriye'nin uluslararası müfettişlerin ülkeye girmesine izin vermesini isteyen Roth, burada yaşananların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) getirilmesi gerektiğini kaydetti.

ŞOK EDİCİ GÖRÜNTÜLER

HRW Almanya Direktörü Wenzel Michalski de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin halkına işkence yaptığını ortaya koyan fotoğraflar ilgili soruya karşılık, 'Fotoğraflar gerçekçi, bunlar şok edici ancak şaşırtıcı değil.

Bu rejim bu ölçüde büyük bir zulmü yapabilecek durumda. Biz de görgü tanıklarının ve işkence görenlerin benzer durumları anlattıkları birçok rapor yazdık' dedi.

Fransa'dan hiçbir ses çıkmadı

Fransa, dünya kamuoyuna duyurulan Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflarla ilgili gelişmeler konusunda sessziliğini koruyor. Fransa kamoyunda, AA, CNN ve TRT'nin dünyaya duyurduğu Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Rapor, Fransız basınında da oldukça az yer bulurken, Le Monde gazetesinin internet sitesinde 'Suriye rejimi ölüm makinesi' başlıklı haberinde rapora ilişkin detaylar kısaca paylaşıldı. Sağ kanada yakınlığıyla bilinen Le Figaro ise rapora ilişkin ne internet sitesinde ne de gazetede herhangi bir haber yayımladı. Le Parisien'in internet sitesinde yer alan haberde ise raporun Katar destekli olduğuna dikkat çekilirken 'Katar destekli raporda Esed rejimi katliamla suçlanıyor' başlığı kullanıldı.

İngiltere: İran desteği bıraksın

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen fotoğraflarla ilgili olarak 'ikna edici' ve 'dehşet verici' yorumunda bulundu. Avam Kamarası'nda Suriye'deki son duruma ilişkin soruları cevaplandıran Hague, bir vekilin, İran'ın Suriye rejimine verdiği desteği hatırlatması üzerine, 'İran'ın Beşşar Esed rejiminin vahşetine verdiği desteği çekmesini istiyoruz' dedi.

Rusya ve İran'ın vicdanı sızlamadı

Suriye'de Mart 2011'de başlayan savaş süresince Beşşar Esed rejimine destek vermeye devam eden Rusya ve İran, yayımlanan işkence fotoğraflarına rağmen duruşunu muhafaza ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflarla ilgili, 'Savaş suçu yok demiyorum, suç var ve onları belgelendirmek lazım. Ancak kanıtları yeniden kontrol etmek gerekli' dedi. Savaş suçu sorumluluk prensibini kimsenin göz ardı etmediğini söyleyen Lavrov, 'Ancak Suriye'de şimdi en önemli konu bu değil. Bir numaralı görev, Suriye'de akan kanın durdurulması. Ardından gerekenler yapılır' değerlendirmesini yaptı. 'Suriye krizinde diplomatik savaştan çok enformasyon savaşı yaşandığını' öne süren Lavrov, 'Bu da enformasyon savaşının bir parçası. Suriye'de savaş suçunu iki taraf da işliyor ve çift taraflı işleniyor' ifadesini kullandı.

ZAMANLAMAYA TAKILDI

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Sözcüsü Marziye Afham, Suriye'de işkence yapıldığını gösteren fotoğraflar hakkında, 'Cenevre-2 Konferansı arifesinde bu tür iddiaların ortaya atılması şüphe uyandırıcı' dedi. Söz konusu fotoğrafları görmediğini söyleyen Afham, 'Bu içerikte fotoğrafların Cenevre-2 Konferansı arifesinde yayımlanması şüphe uyandırıcı. Doğruluğuna gelince, daha önce de birçok kez gündeme getirilmiş olan bu konudan Suriye hükümeti aleyhine bir atmosfer yaratılmak isteniyor olabilir' ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi ise, savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflarla ilgili gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum