Suriye'deki iç savaş on yıl daha sürebilir

Suriye'deki iç savaş on yıl daha sürebilir

ABD'li istihbarat uzmanları Suriye'deki iç savaşla ilgili yeni bir senaryoyu ortaya attı. Uzmanlar, Suriye'deki iç savaşın on yıl daha süreceğini tahmin ediyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'li istihbarat uzmanları, Suriye'deki iç savaşın on yıl daha devam edeceğini ön görüyor. Uzmanlar, İran ve Rusya'nın Beşar Esad rejimine verdiği açıktan destek ve bazı dış kaynaklı grupların Suriye'deki iç savaşa müdahil olmasının, Suriye'deki krizi içinden çıkılmaz bir hale soktuğunu belirtiyor.

Uzmanlar, Beşar Esad'ın makyavelci (sinsi) stratejisinin de bunda etkili olduğunu belirtiyor. Beşar Esad, El Nusra ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi muhalif görünen gruplara gizlice destek vererek, Suriye muhalefeti arasında ayrışmalara sebep oluyor. Diğer taraftan uluslararası kamuoyunda da, eğer rejim yıkılırsa, IŞİD ve El Nusra gibi grupların Suriye'de hüküm süreceği izlenimini oluşturuyor.

Uzmanlar, Beşar Esad'ın bu stratejisinde önemli ölçüde başarıyı yakaladığını söylüyor. IŞİD ve El Nusra'nın Suriye'deki çatışmalara katılmasıyla birlikte, uluslararası kamuoyunun Suriye muhalefetine verdiği desteğin önemli ölçüde düştüğünü belirtiyor.

Bir yıl önce Beşar Esad'ın sayılı günleri kaldığını ve düşmesinin an meselesi olduğunu söyleyen ABD'li analist Daveed Gartenstein-Ross, bugün Esad'ın düşürülmesinin çok zor olduğunu ve Suriye'deki iç savaşın on yıl kadar süreceğini tahmin ediyor.

Diğer taraftan ABD Sözcülerinden Bill Burns, IŞİD ve El Nusra gibi grupların uluslararası güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle, Suriye'de Beşar Esad rejiminin sürmesinin daha iyi bir seçenek olduğu düşüncesine karşı çıkıyor. Burns, senato üyelerine yaptığı konuşmasında, "Ben Beşar Esad rejiminin Suriye'de şiddet ve aşırı gruplar için bir mıknatıs olduğunu ve Esad orada kaldıkça bu grupları Suriye'ye çekeceğini düşünüyorum" dedi. Ancak ABD'li diğer uzmanlar, Beşar Esad'ın Suriye'nin başında kalmasını savunuyorlar.

Suriye'de 15 Mart 2011'den bu yana devam eden iç savaşta 150 bin insan hayatını kaybetti, yaklaşık 3 milyon kişi yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Ayrıca 6 milyon Suriyeli de evlerinden ayrılarak ülke içindeki başka yerlere göç etmek zorunda kaldı.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.