Suriye'de yeni trajedi: Çocuk felci

Suriye'de yeni trajedi: Çocuk felci

İç savaşın sürdüğü Suriye'de, rejimin kontrolündeki bazı bölgelerde 80 çocuk felci vakasına rastlandı.

Suriye Yardım Eşgüdüm Birimi (ACU) Halk Sağlığı Epidemiyoloji Uzmanı Dr. Mohamad Alsaad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de rejimin abluka altında bulunan Deyru'z Zor'da 58, Halep'te 5, İdlib'te 13, Hama'da 2, Rakka ve Haseke'de de birer vakaya rastlandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve ACU işbirliğinde düzenlenen çocuk felci aşı kampanyasının ikinci turunun başladığını anımsatan Alsaad, şöyle konuştu:

"Çocuk felci en çok Deyru'z Zor'da olup, 10 vaka laboratuvar testleri sonucunda teyit edilmiş ve 58 vakaya rastlanmıştır. Her vakanın karşısında 200 virüs taşıyıcısı bulunmaktadır. Bu durumda 15 bin 600 çocuk bu virüsü taşıyor.
Normal şartlar altında bu vakaların tespit edildiği bölgelerde özel aşılama kampanyası yürütülmelidir. Suriye rejiminin ihmal ettiği ve ulaşamadığı bölgelerde 10 milyon insan yaşıyor. Bu insanlara sağlık, barınak, gıda, eğitim veya herhangi bir hizmet verilmiyor. Bu alanlarda yaklaşık 2 milyon çocuk bütün bu hizmetlerden mahrum kalıyor."

Alsaad, Dünya Sağlık Örgütü laboratuvarlarında 13 çocuk felci vakasının onandığını kaydetti.

Çocuk felcinin belirtileri hakkında bilgi veren Alsaad, hastalığın aşırı derecede salgın bir hastalık olduğunu söyledi.

Alsaad, bu hastalığa insan dışkısıyla kirlenen su ve gıda üzerinde yayılan bir virüsün bu hastalığa sebep olduğunu ifade etti.

Çocuk felcinin ilacının bulunmadığını belirten Alsaad, tek tedavi yöntemi olarak uygulanan doğal fizik tedavisinin ise ellerde ve ayaklarda meydana gelen felci hafiflettiğini, çok nadir olsa da tam iyilileşme sağlanabileceğini kaydetti.

Gönüllülerden ikisi şehit oldu

Alsaad, çocuk felci aşı kampanyasının ilk turunda yüzde 90 başarı elde ettiklerini söyledi.

İkinci tur aşı kampanyasının 6 gün süreceğini ifade eden Alsaad, 3 bin 500 kişilik ekiple 5 yaş altındaki bütün çocuklara aşılamayı hedeflediklerini belirtti.

Zor şartlara ve savaş durumuna rağmen birinci turda olduğu gibi aşı kampanyasının ev ev uygulanacağını ifade eden Alsaad, "Kampanyayı 8 uluslararası sivil toplum kuruluşu işbirliğinde gerçekleştireceğiz. Gönüllü sayımızın 8 bin 500'ü geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Bu arada Suriye'nin Halep kentinde aşı çalışması yapan Sarakeb Sağlık Merkezi Sorumlusu Dr. Husam Jarrud ile Muhamad Kaleci'nin rejimin güçlerince atılan varil bombaları sonucunda hayatını kaybettiği bildirildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.