Suriye'de sivillere yardım için kaybedecek zaman yok

Suriye'de sivillere yardım için kaybedecek zaman yok

Uluslararası Af Örgütü, BMGK'yı Suriye'de insani yardıma muhtaç sivillere yardım için kaybedecek zaman olmadığı konusunda uyardı.

Uluslararası Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Suriye'de insani yardıma muhtaç olan tüm sivillere yardım ulaştırmak için kaybedecek zamanı olmadığı konusunda uyardı.

Londra merkezli örgütün açıklaması BM Güvenlik Konseyi üyeleri Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün tarafından hazırlanan ve Suriye'de insani yardıma ihtiyaç duyulan bölgelere yardım ekiplerinin girişine tam izin verilmesini emreden BMGK karar tasarısının ardından geldi.

Suriye genelinde açlığın, tıbbı malzeme yetersizliğinin ve keskin nişancıların başlıca ölüm sebepleri olduğunun altını çizen örgüt, "Suriye'de kuşatma altındaki bölgelerde mahsur kalan 250 bin kadar sivilin çektiği acıyı hafifletecek insani yardım için BMGK'nın ısrarcı olması gerekli" ifadelerini kullandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen örgütün New York’taki BM Ofisi Direktörü Jose Luis Diaz, "Suriye'de kuşatma altındaki birkaç bölgede sıkışmış sivillerin durumu gerçekten dehşet verici. Gıda ve tıbbi malzeme ya çok az ya da tamamen yetersiz. BMGK, Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden insan hakları ve insani felaketle mücadele fırsatını defalarca heba etti" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Çin'in de dahil olduğu konseyin, insani yardıma ulaşım konusunda güçlü bir karar alması gerektiğini kaydeden örgüt, "BMGK Suriye'deki abluka altındaki sivilleri hayal kırıklığına uğratmamalıdır" dedi.

Suriye'deki insani krize dikkati çeken Uluslararası Af Örgütü, bazı Suriyelilerin de kaldığı Yermuk Kampı sakinlerinin bir yıldır elektriksiz olduğunu, insanların karınlarını doyurmak için keskin nişancı ateşi altında ot aradıklarını ve bazılarının kedi eti yemeye mecbur kaldığını vurguladı.

Suriye hükümeti güçlerinin Muammediye, Doğu Guta ve diğer bazı bölgeleri abluka altında tuttuğunu belirten Jose Luis Diaz, "Bugün Suriye'de sivillerin çektiği acılara kıyasla kısıtlı sayıdaki bölgelere insani yardımın ulaştırılmasının artması, okyanusta sadece bir damla. Suriye hükümeti ve silahlı gruplar arasındaki Cenevre görüşmeleri zor devam ederken, BMGK'nın insani yardıma ihtiyacı olan tüm sivillere yardım ulaştırması için kaybedecek zamanı yoktur" dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.