Suriye’de savaş, 100 yıllık ilim yuvasını da yıktı

Suriye’de savaş, 100 yıllık ilim yuvasını da yıktı

Suriye’de dördüncü senesine giren iç savaş, ülkede birçok bölgeyi harabeye çevirdi.

Mustafa Gürlek'in haberi:

Savaşın en ağır faturası sivillere çıkarken, savaşın acı izleri ve zulüm, ilim yuvalarını da yerle bir etti.

Suriye’nin Kamışlı şehrine bağlı Tel Maruf beldesinde 1920 yılında Şeyh Ahmet Haznevi tarafından kurulan Haznevi İslam Enstitüsü de, terör örgütü El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından bir ay önce bombalanarak yıkıldı. İlim adamı yetiştiren enstitünün hocaları ve bu hizmetin mihmandarı Haznevi ailesi, hayatlarını da tehdit eden ortam nedeniyle Suriye’yi terk etmek zorunda kaldı. Önce Esed rejimi, sonra terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD ve en son IŞİD’in baskıları altında kalan ilim yuvası, adeta sahipsiz kaldı, harap oldu. Bugüne kadar 50 bin âlim yetiştiren Haznevi ailesine ait kütüphaneler IŞİD tarafından yakıldı. Suriye’deki iç savaş nedeniyle Ağustos 2013’te yaşadıkları topraklardan hicret etmek zorunda kalan Haznevi ailesi, Kayseri ve Hatay’a yerleşti. Kayseri’de yaşayan Haznevi İslam Enstitüsü Genel Sekreteri Tacettin Haznevi, Zaman’a camilerin, türbelerin ve mezarlarının tahrip edildiğini, böyle bir zulme en son 1. Dünya Savaşı döneminde şahit olduklarını anlattı.

100 yıldan fazla bir zamandır İslam’a hizmet eden tekkenin Esed rejimi, IŞİD ve PYD arasında sıkışıp kaldığını anlatan Haznevi, yalnızlaştırılan tekkeye kimsenin sahip çıkmamasına üzüldüklerini söylüyor. Şii etkisinin İslam coğrafyasında gittikçe güçlendiğine dikkat çeken Haznevi, bu baskının en somut örneklerinin Suriye’de savaş şartlarında yaşandığını anlatıyor. Son zamanlarda dünyada Sünni mezhebine sahip çıkan ve ehl-i sünnet yaşayan cemaat ve tarikatlara karşı bir sindirme politikası yürütüldüğünü düşünüyor.

‘Kimse sahip çıkmadı’

Suriye’nin Kamışlı ilinin Tel Maruf kasabasında yaşayan Haznevi ailesi, 1800’lü yılların sonlarına doğru Mardin’in İdil ilçesinden hicret ederek Suriye topraklarına yerleşti. İmam hatip olarak Kamışlı’da hizmet veren Hoca Mahmut Efendi’nin oğlu olan Şeyh Ahmet Haznevi, birçok âlimden ders aldıktan sonra 1920’de Haznevi Tekkesi’ni kurdu. Haznevi İslam Enstitüsü’nün ilk temellerinin o dönemde atıldığını anlatan enstitünün Genel Sekreteri Tacettin Haznevi, Şeyh Ahmet Haznevi’nin vefatından sonra Haznevi ailesinin ilim ve irfanla uğraşmaya devam ettiğini anlatıyor. “Yüz yıllık hizmet ve tarihi eğitim merkezi tamamen tahrip edildi. Geçtiğimiz mart ayında köye gittiğimde camilerimizin yıkıldığını ve Kur’an-ı Kerim’lerin yakıldığını gördük. Birçok âlimin yetiştiği sınıflar ateşe verilmiş. Çok değerli kitaplar bir yere biriktirilerek yakılmış.” ifadelerini kullanıyor. İslam coğrafyasında hizmet veren bütün ehl-i tarikin Haznevi Enstitüsü’nü yakından bildiğini anlatan Tacettin Haznevi, “Adıyaman Menzil’de yaşayan Abdülbaki Hazretleri, Elazığ’da Molla Übeydullah, Batman’da Molla Ahmet Haydari ve Norşin Şeyhi Nurettin Mutlu gibi isimler Haznevi Tekkesi’nin yolundan gitmişlerdir ve ders almışlardır.” diyor. Haznevi Enstitüsü’nün dekanı babası Muhammed Raşit Haznevi’nin ve Haznevi ailesinin son günlerde yalnız bırakıldığını anlatan Tacettin Haznevi, “Binlerce âlimin yetiştirildiği Haznevi Tekkesi’nin yakılıp yıkıldığını herkese anlatmaya çalıştık. Fakat hiçbir ehl-i tarik cemaatin bir kınama dahi yapmadığını gördük.” diyerek bu güzide ilim yuvasına Müslümanların sahip çıkmayışından yakınıyor.

Türk okulları, cehalete karşı bekçi gibi

İnsan yetiştirme ve eğitime verdiği önemle birçok noktada Hizmet Hareketi ile benzerlik gösterdiklerini söyleyen Haznevi, dünyanın birçok ülkesinde açılan okullar hakkında yakından bilgi aldığını anlattı. Haznevi, “Cemaat’e gönül vermiş insanlarda insanlara karşı bir zulüm görmedik. Hayır yarışında önde gördük. Demokratik ve kurumsal ilişkiler gördük. Onların sohbetlerine katıldık ve samimiyetlerine şahit olduk. Efendimiz’in (sas) sünnetine bağlılıklarını gördük. Bu nedenle Hizmet Hareketi’nin açtığı okullar, İslamiyet’i doğru temsil etmek ve cehaleti gidermek için bekçi durumundadır.” diyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.