Suriye’de şark çıbanı tehdidi

Suriye’de şark çıbanı tehdidi

İç savaşın yaşandığı Suriye’de en büyük sorun sağlık hizmetleri.

Özellikle şark çıbanı hastalığının ciddi bir tehdit haline geldiğini belirten Yeryüzü Doktorları Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Suriye’deki vaka sayısı iç savaştan önce 100'ken şu an 100 binleri aştı” dedi.

4 yılı aşkın süredir insanlık dramının yaşandığı Suriye’de, sağlık hizmetlerinden yararlanmak da hiç kolay değil. Bölgede salgın hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar yapılamadığını anlatan Yeryüzü Doktorları Başkanı Dr. Kerem Kınık, Suriye’de özellikle şark çıbanı hastalığının da yüzde yüz oranında arttığını belirterek, “Bölgedeki şark çıbanı vakası 100 binlere ulaştı” dedi. Şark çıbanının sineklerle bulaşan mikrobik bir hastalık olduğunu belirten Dr. Kınık, “Eskiden Türkiye’nin Urfa bölgesinde görülürdü. Daha sonra Türkiye ve Suriye sağlık bakanlıklarının ortak girişimleriyle şark çıbanı sorunu çözülmüştü. Vaka sayısı iç savaştan önce 100 olarak belirtilen Suriye’de şu an 100 binleri aştı” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN DE SORUN

İnsanlar yıkanamadığı için mikrobik vakalarda hızlı artış yaşandığını kaydeden Dr. Kınık, “Suriyeli mülteciler toplu olarak yaşamak zorundalar. Bir sinek birçok insanı ısırıyor, tüm insanlara bu mikrop yayılıyor. Suriye içinde yeniden patlayan şark çıbanı vakası Türkiye için de tehdit” şeklinde konuştu.

AŞILAMA YAPILDI

Türkiye’nin sınır illerinde yaşayan tüm çocukların ilaçlardan yararlandığını anlatan Kınık, “Kanıtlanmış çocuk felci vakası çıkınca Suriye’nin iç kesimlerinde de aşılama yapıldı. Yeryüzü Doktorları da aşı konusunda lojistik destek oldu” dedi.

32 milyon yardım yapıldı

Savaşın başından bu yana Yeryüzü Doktorları’nın Suriye’ye 32 milyon TL’lik yardım yaptığını belirten Dr. Kınık, 12 milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme sevkiyatı yaptıklarını söyledi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.