Suriye'de salgın hastalıklar artıyor

Suriye'de salgın hastalıklar artıyor

Suriye'deki iç savaşın oluşturduğu sağlıksız koşullar nedeniyle kızamık, tifo, tüberküloz ve solunuma bağlı bulaşıcı hastalıkların arttığı bildirildi

Zerin Özdilek'in haberi:

Yaklaşık 3 yıldır devam eden savaş nedeniyle yüz binlerce Suriyeli evlerini ve yurtlarını terk ederken, ülkelerinde kalan Suriyelileri ise birçok sorunla mücadele ediyor.

Barınma, gıda ve sığınma ihtiyaçları her geçen gün artan Suriyelilerde, sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle bulaşıcı hastalıklar da artış gösteriyor.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Mohammad Saad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye Yardım Koordinasyon Birimi'ne bağlı Erken Uyarı ve Acil Yanıt Şebekesi'nin (EWARN), Suriye'de rejimin kontrolünde olmayan bölgelerde salgın hastalıkları takip ettiğini söyledi.

Eğitimli doktor ve eczacılar tarafından sağlık kontrolü yapılan bölgelerde bulunan 150 sağlık merkezinde her hafta veri alındığını belirten Saad, "Geçen yıl haziran ayında salgın hastalıklarla ilgili bir rapor yayınlandı. Hastalıkların yayılmasının ana sebebi rutin aşılama çalışmalarının sürekli yapılmaması ve aşıların tedarik edilmesinde yaşanan aksamalardır" dedi.

Yeni vaka: Kızamık

Saad, en son 1999'da görülen çocuk felcinin savaş nedeniyle yeniden Suriye'de görülmeye başladığını söyledi.

Bu kapsamda 85 çocuk felci vakasının tespit edildiğini ifade eden Saad, 13 vaka laboratuvarında teyit edilen çocuk felci virüsü nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay'ın yardımlarıyla Suriye'de aşılama çalışması yapıldığını vurguladı.

Üç aşama gerçekleştirilen ve yüzde 90 üzeri başarı sağlanan aşılama çalışmasının Suriye, Türkiye ve farklı ülkelerde devam ettiğini anlatan Saad, "Sağlıksız koşullar, insanların kuyu, nehir ve steril olmayan suları kullanması ile rutin aşılamalarının durması nedeniyle Suriye'nin bütün kentlerinde özellikle İdlip ve Deyr'u Zor'da kızamık vakası tespit edildi. Geçen yılın Temmuz ayı itibariyle yaklaşık 3 bin 500 vaka görüldü" diye konuştu.

Aynı şekilde boğmaca öksürüğü ve benzeri hastalıklarında görüldüğüne işaret eden Saad, şöyle konuştu:

"En önemli hastalıklar, İdlip kırsalında özellikle Harem bölgesinde aşırı şekilde yayılan tifo hastalığıdır. Bu hastalık ayrıca Rakka kırsalının doğusunda da yayılmaktadır. Bu sebepten dolayı Halep, Deyr'u Zor ve Harem bölgelerinde Hepatit A hastalığı yayılmıştır."

Uluslararası kamuoyuna çağrı

Saad, Halep ve İdlip'te gösteren bulaşıcı hastalıkların, Rakka ve Deyr'u Zor'a da sıçradığını, hastalığa neden olan kum böceğine karşı hiçbir önlem alınmadığı ifade etti.

Ayrıca çevre kirliliği nedeniyle Deyr'u Zor'da solunum yoluyla alakalı sıkıntılardan dolayı farklı hastalıkların ortaya çıktığı belirten Saad, şöyle konuştu:

"Suriye içerisinde en tehlikeli olan hastalık, tüberküloz vakalarının artış göstermesidir. Tedavi için gerekli ilaçların bulunmaması hastalığın bulaşıcılığını ve ölümleri arttırıyor. Ayrıca, ülke içinde kolera vakalarının da meydana gelmesinden korkuyoruz. Çünkü ölüm oranları yüksek olan ve su ile bulaşan bir hastalık olma özelliği taşımaktadır."

Dünya Sağlık Örgütü ve dünya kamuoyuna seslenen Saad, "İlaç temin edilmezse Suriye'de baş gösteren salgın hastalıkların dünyaya yayılmasından korkuyoruz. Yetkililerden, bu konuda rejimin kontrolünde olan ve olmayan bölgelere ilaç göndermesini istiyoruz" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum