Suriye'de ilk kez can kaybı kaydedilmedi

Suriye'de ilk kez can kaybı kaydedilmedi

Suriye'de dün sert hava şartlarından dolayı dün hiç kimse ölmedi. Ülkede 2011 yılında başlayan iç savaştan bir yana ilk defa kimsenin çatışmadan ölmediği bir gün yaşandı

Suriye, 2011 yılından bu yana çatışmalardan dolayı kimsenin ölmediği bir gün yaşadı. 7 Ocak Çarşamba günü soğuk hava şartları ve kar yağışından dolayı çatışmalar büyük ölçüde durdu ve kimse çatışma yüzünden ölmedi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün hiç kimsenin çatışmalar veya bombardıman nedeniyle ölmediğini açıkladı.
Kuruluş görevlilerinden Rami Abdurrahman, Suriye'de etkili olan soğuk havanın bir yandan mülteciler için hayatı zorlaştırırken, bir yandan da bombardırman ve çatışmaları durdurduğunu kaydetti.
Çarşamba günü sıcak çatışma sonucunda hayatını kaybeden hiç kimse olmadığını belirten  Abdulrahman, sadece bir süredir tedavi gören bir kişinin öldüğünü kaydetti.

Suriye'deki çatışmaların durmasını sağlayan kış şartları, ülke içerisinde evsiz olarak bulunan Suriyeliler için de bir yandan büyük tehlike oluşturuyor. UNICEF özellikle Suriyeli çocukların soğuklar yüzünden tehlikede olduklarını belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde en az dört Suriyeli çocuğun soğuktan donarak hayatını kaybettiği bildirildi. Suriye'de devam eden iç savaşta, günde ortalama 150 kişi hayatını kaybediyor. 

Mart 2011'de Arap Baharı'nın etkisiyle Suriye halkı Beşar Esad rejimine karşı protestolar başlatmıştı. Protestolara silahla müdahale eden rejim yüzlerce kişiyi öldürdü. Daha sonra ülkedeki protestolar ayaklanmaya, ayaklanma ise çatışmalarla birlikte iç savaşa dönüştü. Dördüncü yılını geride bırakan Suriye iç savaşında şimdiye kadar 200 binden fazla insan hayatını kaybederken, Suriye nüfusunun yarısı yerinden edildi. Milyonlarca Suriyeli yurt dışına çıkarak mülteci konumuna düştü. Suriyeli mültecilerin büyük kısmı Lübnan'daki kamplarda yaşıyor. Lübnan'ın ardından en çok Suriyeli mülteciyi kabul eden ülke Türkiye. 

Türkiye'de yaklaşık bir buçuk milyon Suriyeli göçmen bulunuyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, Suriyelilerin dünyadaki en büyük mülteci toplum olduğu belirtildi. Suriyeli mültecilerin yüzde 98'i, Lübnan, Türkiye, Irak, Ürdün ve Mısır'da yaşıyor. Raporda mülteci olarak yaşayan Suriyelilerin sayısının en az 6,5 milyon olduğu belirtiliyor.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.