Suriyede İç Savaş 4. Yılına Giriyor

Suriyede İç Savaş 4. Yılına Giriyor

Arap Baharının etkilediği Suriye'de iç savaş 4. yılına giriyor. 6 Mart 2011'de başlayan gösteriler Nisan 2011 tarihinde ülke çapına yayıldı.

Türkiye'ye ilk göç dalgası 29 Nisan 2011'de başladı. İç savaşla birlikte 219 bini kamplarda 750 bini aşkın Suriye'li Türkiye'ye sığındı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü, son açıkladığı rapora göre iç savaşta hayatını kaybedenleri sayısı 130 bini aşmış durumda.

Suriye'de iç savaş 4. yılına giriyor. Arap Baharının yansımaları Suriye'de ilk kez 6 Mart 2011'de Deraa kentinde duvara "Halk rejimi devirmek istiyor" yazan gençler tutuklanması ile kendini gösterdi. 15 Mart 2011'de "Gazap Günü" olarak kabul edildi.

Gösteri ve katılan gösterici sayısı olarak bir dönüm noktası olarak görüldü. Bu tarih, uluslararası kamuoyu tarafından Suriye'deki olayların başlangıcı olarak kabul edildi.   

Suriye'de, Mart 2011'den bu yana iç savaşta ölenlerin sayısının 130 bini aşmış durumda. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (SNHR) raporuna göre, iç savaşta hayatını kaybeden 130 bin 433 kişinin 3'te 1'inden fazlası sivil.

"SURİYE'DEKİ İÇ SAVAŞ 67 TÜRK'ÜN HAYATINA MAL OLDU"

Suriye'de yaşanan iç savaş Türkiye'de 67 kişinin yaşamına mal oldu.

3 Ekim 2012 tarihinde Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle 4'ü çocuk 1'i kadın 5 kişi hayatını kaybetti. Olayda 2'si ağır 10 kişi ise yaralandı.

11 Şubat 2013 tarihinde Cilvegözü Sınır Kapısında Bomba yüklü araç patlatıldı. 17 kişinin hayatını kaybettiği patlamada çok sayıda kişide yaralandı. Patlamada hayatını kaybedenlerden 4'ü Türk vatandaşı.

2 Mayıs 2013 tarihinde Suriye'den Türkiye'ye sığınmak isteyen bir grup Akçakale sınır kapısı yakınlarında Türk güvenlik güçlerinin üzerine ateş açtı açılan ateşte 3 polis, 4 asker ile 5 vatandaş yaralandı.

Yaralı polis memuru Ferhat Avcı, şehit oldu.

11 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör saldırısı gerçekleştirildi. Reyhanlı ilçesindeki bomba yüklü 2 araç ard arda patlatıldı.

Patlamada 53 kişi hayatını kaybetti 130 kişide yaralandı.

15 Haziran 2013 tarihinde Suriye'de muhalif gruplar arasında çatışma çıktı. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesinin hemen karşısında bulunan Resulayn kasabasındaki çatışmalardan seken havan topu mermileri ve kurşunlar 4 Türk'ün ölümüne neden oldu.

"TÜRKİYE'DEKİ MÜLTECİ SAYISI 750 BİNİ AŞTI"

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının 750 bini aştı. Başbakanlı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) verilerine göre, Suriyelilerden 219 bin 208'i, Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Malatya ve Adana'nın da içinde bulunduğu 10 ilde kurulan 22 mülteci kampında kalıyor.

550 bini aşkın Suriye'li de Cilvegözü, Öncüpınar ve Akçakale sınır kapılarından resmi yollarla Türkiye'ye giriş yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün (UNHCR) verilerine göre 2 milyondan fazla Suriyeli, komşu ülkelerde mülteci konumunda yaşamakta.

Bu mültecilerin 720 bini Lübnan'da, 520 bini Ürdün'de, 200 bini Irak'ta, 111 bini Mısır'da hayatlarını sürdürmekte. Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü de 6,5 milyon Suriyelinin ülke içerisinde iç mülteci konumuna düşmüş olduğu belirtiyor.

Aktif Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.