Suriye'de hayal edilemeyecek ihlaller yaşandı

Suriye'de hayal edilemeyecek ihlaller yaşandı

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'de bütün taraflar, hayal edilemeyecek çapta ve özellikte insan hakları ihlallerinin yapıldığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de bütün tarafların hayal edilemeyecek çapta ve özellikte insan hakları ihlalleri yaptığını belirterek, BM İnsan Hakları Konseyi veBM Güvenlik Konseyi üyelerinin bu kanlı savaşı durdurmak ve güçlü bir hesap verebilirlik sağlamak gibi özel görevleri bulunduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 25. oturumunun açılışında konuşan Ban, Konsey'in özellikle insan hakları ihlalleri ve mezalimlerin ağır bedelinin farkında olduğunu vurguladı.

Dünyadaki krizlere ve sorunlara bakıldığında, Konsey'in hesap verebilirlik konusundaki çalışmalarının kritik olduğuna işaret eden Ban, Suriye'den Güney Sudan'a, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne kadar pek çok ülkede yaşanan gelişmelerin, bu suçları işleyenlerin cezasız kalacaklarını düşünmeleri halinde nelere neden olabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Ban, "İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nin Sri Lanka'daki uzlaşı ve hesap verebilirliği destekleyen raporunu memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

Kuzey Kore Araştırma Komisyonu'nun da insan hakları ihlaline maruz kalan pek çok kişinin acılarına ses verdiğini ve ülkenin evrensel insan hakları standartlarına bağlı olması için bir yol haritası oluşturduğunu ifade eden Ban, "Kuzey Kore yetkililerini bir kez daha, halkının yaşam koşullarını ve insan haklarını geliştirmek için uluslararası toplumla çalışmaya çağırıyorum. Bu hedefe ulaşmak için Kuzey Kore'ye yardım etme taahhüdümü yineliyorum" diye konuştu.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Ban, şunları kaydetti:

"Suriye'de bütün taraflar hayal edilemeyecek çapta ve özellikte insan hakları ihlalleri yaptı. BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bu kanlı savaşı durdurmak ve güçlü bir hesap verebilirlik sağlamak gibi özel bir görevleri var. Halkı kuşatma altına almak, açlıktan öldürmek, varil bombalarının ve diğer terör silahlarının ayrım gözetmeksizin kullanılması kabul edilemez. Bu tür eylemleri yapanların farkındayız. Konsey ve tüm dünya takip ediyor."

Oturumun açılışına BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Didier Burkhalter ve çeşitli ülkelerden pek çok bakan da katıldı.

İnsan haklarını ilgilendiren konuların ele alınacağı dört haftalık oturumlarda ülkeler yaklaşık 100 farklı başlığı görüşecek. Konseyin oturumları 28 Martta sona erecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.