Suriye'de Dinmeyen acı

Suriye'de Dinmeyen acı

Suriye'de 15 Mart 2011'de Dera kentindeki bir grup öğrencinin okul duvarına 'Halk rejimin yıkılmasını istiyor' yazarak fitilini ateşlediği halk gösterileriyle başlayan ve iç savaşa dönüşen olaylar dördüncü yılına girdi.

 150 bin kişinin hayatını kaybettiği savaşta, 9,3 milyon kişi insani yardıma muhtaç duruma düştü. 3 milyona yakın bina ya yıkıldı ya da hasar gördü.
 
Birleşmiş Milletler'in artık saymayı bıraktığı Suriye'deki ölümlere ilişkin son rakamlar, 3 yılda hayatını kaybeden insan sayısının 150 bini geçmiş olduğu yönünde. Beşşar Esed'e bağlı birliklerin bombardımanından ve katliamlarından kaçan yaklaşık 2,5 milyon Suriyeli komşu ülkelere sığındı. Çatışmalar nedeniyle yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken, 9,3 milyon kişi insani yardıma muhtaç duruma düştü. Uluslararası kuruluşların verilerine göre Suriye iç savaşında 11 bin 420 çocuk öldü. Evlerini terk eden Suriyeli çocuk sayısı 5.5 milyon olarak açıklanırken, bu sayının 1,2 milyonu (birçoğu ailelerini kaybetmiş olarak) ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

Önemli medeniyetlere evsahipliği yapan Suriye'de birçok önemli tarihi zenginlik de yok oldu. UNESCO tarafından 'Dünya Mirası' listesinde olan 6 tarihi mekanda savaş nedeniyle hasar meydana geldi.

BİN CAMİ YIKILDI

İç savaşın başladığı 15 Mart 2011'den bu yana yaklaşık bin cami yıkıldı veya zarar gördü. İç savaşta korunmak için karargah haline getirilen camiler arasında en göze çarpanı, İslam tarihinin en eski ve büyük camilerinden biri olan Halep'teki Emevi Camisi.

Halep'te bombaların vurduğu bir diğer tarihi cami ise Hz. Zekeriya Camisi oldu. İçerisinde Hz. Zekeriya'nın türbesinin yanı sıra, Hz. Muhammed'in sakal-ı şerifi ve dişinin de bulunduğu kutsal emanetler ile, İslam tarihi açısından kıymet biçilemeyen çok sayıda el yazması ve Kur'an-ı Kerim'in yer aldığı caminin bin yıllık minaresi, saldırılar sonucu yıkıldı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ''Dünya Mirası'' listesindeki Şam, Bosra, Halep kentleri, Palmira tarihi bölgesi, Halep Kalesi ve ülkenin kuzeyindeki tarihi köyler bulunuyor. Tarih boyunca bölgede hüküm sürmüş çeşitli medeniyetlerin eserlerini yansıtan bu 6 mekan, üç yıllık savaş döneminde zarar görerek UNESCO tarafından 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası' listesine alındı.

Tarihi caminin son hali

Geçen yıl nisan ayında rejim güçlerinin saldırıları sonucu, 8. Yüzyıl'da inşa edilen Halep'teki caminin 13. Yüzyıl'da yeniden yapılan minaresi yerle bir oldu. Camideki paha biçilemeyen birçok el yazması Kur'an-ı Kerim kaybolurken, cami çeşitli yerlerinden aldığı hasarlarla ibadet Vedilemez hale geldi.

Şehirler yerle bir oldu

Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana aralarında konut, hastane, cami, okul ve kilise gibi yapıların bulunduğu 2 milyon 945 bin bina yıkıldı veya hasar gördü. Bunların onarımı için ise 165 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu açıklandı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) raporuna göre, 589 bin yapı tamamen yıkılırken, hasar gören yapılar arasında 3 bin 872 okul, 451 cami, 194 hastane ve 36 kilise yer aldı. Öte taraftan uluslararası kamuoyunun Suriye'daki insani krizi bitirmek için 3 yıldır sürdürdüğü çabalar sonuçsuz kaldı.

Tarihin en korkunç felaketlerinden

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Suriye'de Deraa kentinde başlayan barışçıl gösterilere karşı Beşşar Esed rejiminin silahla karşılık vermesi sonucunda gittikçe tırmanan iç savaşın üçüncü yılını tamamlandığını belirterek, 'Suriye krizi dördüncü yılına girerken, 21. Yüzyıl'da tarihin en korkunç insani felaketi tüm dünyanın gözleri önünde devam ediyor. Bir ülke yok ediliyor. Bir halk katlediliyor. Bir halkın geleceği elinden alınıyor. Uluslararası Rabia Platformu olarak uluslararası kamuoyunu, Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) başta olmak üzere tüm uluslararası kurumları bu insani felakete karşı etkin adımlar atmaya çağırıyoruz' değerlendirmesinde bulundu. İşbilir, Suriye'nin, halen, tarihin en korkunç insani felaketlerinden birisini yaşamaya devam ettiğine dikkati çekti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.