Suriye’de cam sanatı savaşa direniyor

Suriye’de cam sanatı savaşa direniyor

Suriye'de cam sektöründe önde gelen Ermenez beldesindeki imalatçı ve sanatçılar, iç savaşa rağmen mesleklerini ayakta tutmaya çalışıyor.

Suriye'nin kuzeybatısında, Türkiye sınırındaki İdlib ilinin Ermenez beldesi, kumlu toprak bakımından zengin olması sayesinde yüzyıllardır cam sanatı ve imalatında öne çıkıyor.

Muhaliflerin kontrolündeki beldede, çok sayıda cam sanatçısı, imalathaneleri Esed rejiminin hava saldırılarından zarar görse de mesleklerini yaşatmaya devam ediyor.

Ancak halihazırda cam sektörünün ana malzemesini, kumu cama dönüştürmenin maliyetinin yüksek olması nedeniyle kırık camlar oluşturuyor.

"Savaşa rağmen mesleğimizi sürdüreceğiz"

Ermenez'de cam atölyesi olan Muhammed Abdülgani, AA muhabirine, cam imalatı ve yaşadıkları zorlukları anlattı.

Abdülgani, "Ermenez bölgesi camcılık ve el sanatları ile meşhurdur. Savaşa rağmen mesleğimizi sürdürmekte kararlıyız." dedi.

Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesinde son sınıf öğrencisiyken savaş şartları nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalan Abdülgani, mesleğine dört elle sarıldığını vurguladı.

Malzeme bulamadıkları için kırık ve atık camları eriterek imalat yaptıklarını ifade eden Abdülgani, şöyle konuştu:

"Kırık camları yıkayıp temizledikten sonra bin 200 derecede özel fırınlara atıp eritiyoruz. Camlara, eritildikten sonra ustalarımız tarafından özel aletlerle yeni şekiller veriliyor. Şekil verilen yeni cam ürünlerinin sertleşme işlemi ise özel bir fırın sayesinde oluyor. Burada 3 saat bekletilen cam ürünler üzerlerinde çizimler yapılması için başka bir yerde tutuluyor. Ve buradan sonra da işleme ve resim işi başlıyor."

Abdülgani, atölyede yaklaşık 100 çalışanın olduğunu dile getirerek "Savaş şartlarından dolayı çalışmalarımız kısıtlandı. Eskiden yılın her günü çalışırken, şimdi ise yılda sadece 3 ay çalışabiliyoruz." ifadelerini kullandı.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.