Suriye'de 4,3 milyon çocuk aç

Suriye'de 4,3 milyon çocuk aç

Üç yılı geride bırakmak üzere olan Suriye'deki iç savaşın en büyük mağduru çocuklar oldu. Çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla çocuk hayatını kaybetti.

 1,2 milyondan fazla çocuk komşu ülkelere sığındı. 4,3 milyon çocuk ise acil insani yardıma muhtaç.

Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children örgütünün Suriye raporuna göre, Mart 2011'de başlayan çatışmalarda hayatını kaybeden çocukların sayısı 10 bini aştı. Bunların arasında keskin nişancı ateşiyle vurulanlar ve salgın hastalıktan ölenler de var. 1,2 milyondan fazla çocuk çatışmalardan kaçıp komşu ülkelere sığındı. Ülke içinde kalıp da acil insani yardıma muhtaç olan çocukların sayısı ise 4,3 milyon.

DOKTORLAR KAÇIYOR

Sağlık sistemi neredeyse tamamen çöktüğü için hastalanan çocuklar yetersiz sağlık imkanları nedeniyle ölüyor. Örgütün raporuna göre, ülkedeki hastanelerin yüzde 60'ı ya yıkıldı ya da hizmet veremeyecek kadar ağır hasar gördü. İlaç üretimi yüzde 70 azaldı. Doktorların yarısı ülkeyi terk etti. Nüfusuna göre 2,500 doktor olması gereken Halep'te sadece 36 doktor kaldı.

SERUMU KENDİLERİ TAKIYORLAR, ANESTEZİ YERİNE DEMİR ÇUBUKLA BAYILTILIYORLAR

Ayakta kalabilen hastanelerde ise yeterli tedavi malzemeleri olmadığı için şarapnel ve kurşunla ağır yaralanan çocukların bacakları kesildi. Kuvöz sayısı yetmediği için yenidoğan çocukların ölüm oranı arttı.

Ameliyathanelerde yeterli anestezi imkanı olmadığı için bazı hastalar demir çubuklarla vurularak bayıltılmak zorunda kaldı. 2012'de yüzde 91 olan aşılama oranı yüzde 50'nin altına düştü. 1995'te sıfıra inen çocuk felci vakası sayısı 80 bini aştı.

'Esed açlığı silah olarak kullanıyor'

Uluslararası Af Örgütü, başkent Şam yakınlarındaki Yermuk kampındaki sivillere karşı savaş suçları işlendiği uyarısında bulundu. Örgüt, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin kuşatması altında bulunan kampa gıda ile ilaç yardımlarının engellendiğini belirtti. Temmuz 2013'ten bu yana kampta yarıdan çoğu açlıktan olmak üzere yaklaşık 200 sivil hayatını kaybetmişti.

Bugün

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.