Suriye'de 2 milyon çocuk okula gidemiyor

Suriye'de 2 milyon çocuk okula gidemiyor

İç savaşın devam ettiği Suriye’de 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi başladı. Eğitim döneminin başlamasına rağmen savaşa bağlı nedenlerle ülke genelinde 2 milyon 100 bin çocuk okulsuz durumda.

Ülke genelinde 1500’den fazla okul bombalarla enkaza çevrilirken, 3 bin 860 çocuk ders esnasında hayatını kaybetti. İç savaş ülkesine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayan Suriye Yardım Koordine Birliği Genel Koordinatörü Muhammed Hasno, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada, PKK/PYD ve DEAŞ bölgelerinde 217 bin öğrencinin okul ve eğitim imkanından mahrum olduğunu anlattı. Hasno, terör örgütü PYD’nin sadece bu yıl 430 okulda eğitimi yasakladığını kaydetti.

6 BİN 500’Ü ÖLDÜRÜLDÜ

Eğitim çağındaki çocukların yüzde 21’inin DEAŞ ve PYD tarafından okuldan koparılarak örgüt saflarına katıldığını ifade eden Hasno, “Şayet gerekli duyarlılık sergilenmez ise bir nesli teröre terketmek gibi bir facia bizi bekliyor. Örgütlere zorla götürülen 17 bin çocuktan 6 bin 500’ü öldürüldü” dedi. Rapora göre, muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde yalnızca 682 bin 732 çocuk eğitim şansı bulabiliyor. Halen eğitim verilen okulların ise yüzde 53’ü keskin nişancı, bombardıman ve daha önceki füze saldırılarından kaynaklı çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Öte yandan Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası 58 bin 624 çocuk okula döndü. Aktarin, Azez, Bab, Çobanbey, Gandura, Cerablus, Soran ve Mare olmak üzere 8 bölgede 223 okul, TSK tarafından eğitime hazır hale getirildi. 45 okulda ise iyileştirme çalışmaları devam ediyor. 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.