Suriye vatandaşları 10 Arap ülkesinde oy kullanamayacak

Suriye vatandaşları 10 Arap ülkesinde oy kullanamayacak

Suriye vatandaşlarının 3 Haziran'daki devlet başkanlığı seçimi için 10 Arap ülkesinde oy kullanamayacağı belirtildi.

Seçimde, Esed rejiminin diplomatik temsilciliğinin bulunmadığı 4 ülkede ve büyükelçilikleri kapalı durumda olan 6 devlette Suriye vatandaşlarının oy kullanamayacağı ifade edildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun (SMDK) Katar'daki Doha Büyükelçisi Nizar el-Hiraki, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan'da Suriye devlet başkanlığı seçiminde oy kullanılmayacağını söyledi. Katar'ın 2011 yılında Suriye Büyükelçiliğini kapattığını hatırlatan Hiraki, Esed rejiminin ise çok sayıda muhalifi barındırdıkları gerekçesiyle Kuveyt ve Suudi Arabistan’daki büyükelçiliklerini kapattığını dile getirdi.

Söz konusu 3 ülkede seçim yapılmaması nedeniyle 1 milyon 600 bin Suriyelinin oy kullanamayacağını vurgulayan Hiraki, Bahreyn, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ise Suriye devlet başkanlığı seçiminin yapılacağını kaydetti.

Suriye devlet başkanlığı seçiminde, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra oy kullanılamayacak ülkeler şöyle:

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Beşşar Esed'in de yarışacağı Suriye devlet başkanlığı seçimi için Mısır'da oy kullanılmayacağını vurguladı.

Mısır’ın askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde Suriye ile ilişkileri kesilmişti. Yaklaşık 320 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğu Mısır'da, darbenin ardından gelen yönetimle Suriye-Mısır ilişkileri konsolosluk düzeyinde tekrar başlatılmıştı.

Libya

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye büyükelçiliğinin kapalı olması nedeniyle Libya'da da Suriye vatandaşları oy kullanamıyor.

Suriye'nin Trablus Büyükelçiliği, Şubat 2011'de Libya devriminin başlamasıyla oluşan güvensiz ortam nedeniyle kapatılmıştı.

Muammer Kaddafi rejiminin yıkılmasıyla devrimin ardından işbaşına gelen yeni yönetim, muhalif Suriye Ulusal Konseyini tanıdığını ve Suriye'nin Trablus Büyükelçiliğini kapattığını duyurmuştu.

"Tunus'ta Suriye devlet başkanlığı seçimi olmayacak"

Tunus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhtar eş-Şevaşi, "Tunus'ta Suriye devlet başkanlığı seçimi olmayacak" diye konuştu.

Şevaşi, Tunus'ta Suriye’ye ait diplomatik bir temsilcilik bulunmadığını kaydetti.

Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Suriye'de can kayıplarının yükselmesi nedeniyle Şubat 2012'de Şam ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmuştu. Merzuki ayrıca, Suriye'nin Tunus Büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edildiğini açıklamıştı.

Temsilcilik bulunmayan ülkeler

Bu ülkelerin yanı sıra Filistin, Cibuti, Komor Adaları ve Somali'de diplomatik temsilcilikleri bulunmaması dolayısıyla Suriye vatandaşları oy kullanamayacak.

Ürdün'den yeşil ışık

Ürdün Hükümet Sözcüsü Halid el-Kelalide, "Hükumet, Suriye'nin Amman büyükelçiliğine, ülkede yaşayan Suriyelilerin, devlet başkanlığı seçimlerinde oy kullanması için büyükeçiliğin kapılarının açılabileceğini iletti. Hükumet, uluslararası diplomasinin izin verdiği bu uygulamada bir sakınca görmediğini ifade etti" açıklamasını yapmıştı.

Açıklama yapmayan ülkeler

Irak, Lübnan, Bahreyn, BAE, Umman, Cezayir, Fas, Moritanya, Sudan ve Yemen yönetimlerinden ise devlet başkanlığı seçimi için Suriye vatandaşlarının oy kullanıp, kullanılmayacağı yönünde herhangi bir açıklama yapılmadı.

Mart 2014'te çıkan yeni seçim kanununa göre yasal yollarla yurt dışına çıkmış geçerli pasaport taşıyan Suriyeliler, bulundukları ülkedeki Suriye büyükelçiliklerinde 28 Mayıs'ta devlet başkanlığı için oy kullanabilecek.

Suriyeli muhalif yetkililer, 4'üncü yılına giren iç savaş nedeniyle ülkeden ayrılan yaklaşık 3 milyon vatandaşın büyük bir bölümü kaçak yollarla yurt dışına çıktıkları için yüz binlerce Suriyelinin oy kullanamayacağına dikkati çekiyor.

Suriye'de mevcut atmosferde devlet başkanlığı seçimleri yapılacağının açıklanması başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası çevrelerce eleştirilmişti.

Suriye Anayasa Mahkemesi sözcüsü Macid Hadra, devlet başkanlığı seçimi için adaylık başvurusunda bulunan 23 kişiden Devlet Başkanı Beşşar Esed, Halep milletvekili Mahir Abdülhafız Haccar, eski bakan ve meclis üyesi Hasan Abdullah en-Nuri'nin adaylık başvurusunun kabul edildiğini açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.