'Suriye Türkiye'nin yardımlarını asla unutmayacak'

'Suriye Türkiye'nin yardımlarını asla unutmayacak'

Suriyeli muhalifler tarafından kurulan Suriye Geçici Hükümeti'nin başbakanı Ahmet Tuma, "Suriye Geçici Hükümeti olarak uluslararası alanda devletler tarafından yasal tanınma istiyoruz" dedi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı temasların ardından kaldığı otelde soruları yanıtlayan Tuma, Almanya'da çok üst düzeyde kabul gördüklerini, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel'in Dışişleri Danışmanı Christoph Heusgen, Federal Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardımlar Komitesi Başkanı Michael Brand ile görüştüklerini anlattı.

"Dışişleri Bakanı Steinmeier ile çok açık ve samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Suriye'deki ihtilafa siyasi bir çözüm bulunması konusunda, önemli noktalarda görüşlerimizi aktardık" diyen Tuma, şöyle devam etti:

"Başbakan Merkel'in danışmanı Christoph Heusgen ile de çok samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Siyasi çözüm için görüşmelere üçüncü tur ile devam edilip edilemeyeceğini, bu konudaki olasılıkları konuştuk. Bizler Suriye ihtilafına adil bir çözüm bulunmasını, siyasi bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bunu açık bir şekilde ortaya koyduk. Bizler, Suriye'nin daha iyi bir geleceği olması için makul bir çözümü destekliyoruz. Esed rejiminin ise görüşmelerde siyasi bir çözüm istemediğini, 'Ya Esed kalır, ya da ülkeyi yakarız' anlayışı içinde olduğunu gördük."

Temaslarında, Suriye Geçici Hükümeti'nin resmi olarak tanınması konusunu da ele aldıklarını ifade eden Tuma, "Suriye Geçici Hükümeti olarak uluslararası alanda devletler tarafından yasal tanınma istiyoruz. Bu yönde büyük adımlar atmayı hedefliyoruz" dedi. Tuma, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Almanya temaslarımız, Alman hükümetinin bize olan yaklaşımı, doğru yönde ilerlediğimizi gösteriyor. Temaslarımızda bu yönde izlenim aldık. Sonunda rejim hükümetinin değil, bizlerin tüm Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak kabul görmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz."

Suriye muhalif grupları temsil eden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) bugün çok sayıda devlet tarafından muhatap olarak görüldüğünü işaret eden Tuma, "Suriye muhalefetinin siyasi olarak tanınmasının yanında bizler de şimdi hükümet olarak devletler tarafından tanınmak için çaba gösteriyoruz. Böyle bir yasal tanıma şüphesiz Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) için de yararlı olacaktır. Zira hükümetimiz, koalisyonun en önemli kurumlarından biri" şeklinde konuştu.

Almanya temaslarında, Suriye'deki büyük insani kriz, mültecilerin durumu ve insani yardım konularını da ele aldıklarını söyleyen Tuma, insani yardımlar konusunda Türkiye'nin çabalarını ve katkılarının önemini vurguladı.

"Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı yardımları Suriyeliler asla unutmayacak. Çok büyük yardımlar yapıldı. Türk halkına ve Türk hükümetine teşekkür etmek istiyorum" diyen Tuma, şöyle konuştu:

"Türkiye halkı, Suriyeli mülteciler için çok büyük yardımlar sağladı. Türk Kızılayı ve İHH bugüne kadar çok büyük insani yardımlar yaptı, mülteciler için yardımların artmasını diliyoruz. Suriyeli öğrencilerin Türkiye'de okullara gidebilmesi konusunda yardımların sürmesini temenni ediyoruz. Aramızdaki güçlü ve yakın bağlara dayanarak, yardımların artarak sürmesi temennimizi ifade etmek istiyorum."

Türkiye'nin insani yardımların yanı sıra Suriye'deki ihtilafa çözüm konusunda da büyük destek verdiğini kaydeden Tuma, "Siyasi destek için de müteşekkiriz. Türkiye'nin, Cenevre görüşmelerine katılmamız yönünde yaptığı tavsiye de çok akıllıcaydı. Cenevre görüşmelerine katılarak siyasi çözüm istediğimizi gösterdik. Rejimin ise ihtilafa siyasi bir çözüm bulma gibi bir derdinin olmadığı görüldü" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.