Suriyeli alim: Şekle yoğunlaştık nefislerimizi temizlemedik

Suriyeli alim: Şekle yoğunlaştık nefislerimizi temizlemedik

Suriyeli önde gelen alimlerden Prof. Dr. Nablusi "Suriye toplumu alışık olmadığı radikal düşünceleri kabul etmeyecek. Radikal unsurların etkin olduğu bu dönem bitecek" dedi.

Suriye'nin önde gelen alimlerinden Prof. Dr. Muhammed Ratib Nablusi, "Suriye toplumunun radikalizmi dışlayacağını" belirtti.

Çeşitli konferanslar vermek üzere geldiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta AA muhabirine açıklamalarda bulunan Nablusi, İslam ümmetinin radikalizmden korunması konusunda din alimlerine büyük görev düştüğünü belirtti.

İslam dininin en doğru şekilde tebliğ edilmesi, hak ile batılın, Allah'tan başka kimseden korkmayarak açıkça söylenmesi konusunda alimlere büyük rol düştüğünü söyleyen Nablusi, " Suriye toplumu alışık olmadığı radikal düşünceleri kabul etmeyecek.Suriye mutedil bir ülke. Radikal unsurların etkin olduğu bu dönem bitecek" diye konuştu.  

Radikal düşüncelerin ortaya çıkma nedenine ilişkin, "Fıkhi ve şekilci meselelere yoğunlaştık ve her şeyi bundan ibaret gördük. Nefislerimizin temizlenmesi konusunda ise gafil davrandık. Oysa İslam, ihtiyaçlar ve değerler arasında denge kuran bir din" diyen Nablusi, müslüman gençlerin, radikal fikirlerin etkisinden uzak kalabilmeleri için onurlu bir hayat temin etmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Radikalizmin, kayıtsızlık ve tekfir, patlatma ile ifadesini bulan şiddete yönelen iki çeşidi olduğunu kaydeden Nablusi, sadece hayattaki temel ihtiyaçları karşılanmayan gençlerin radikalizmin bu türlerine açık olacağını vurguladı. 

Baskıcı yönetimlere karşı yürütülen mücadelede alimlerin rolüne de değinen Nablusi, "Hangi din adamı veya alim, zalim ve zorbaları desteklerse bitmiş demektir" diye konuştu.

Alimlerin, korkmadan doğruyu söylemesi ve batıl karşısında da susmaması gerektiğini belirten Nablusi, aski takdirde müslümanların, alimlere karşı bir hayal kırıklığı hissedeceğini ve bunun da tehlikeli, olumsuz sonuçlarının olacağını dile getirdi.

Nablusi "Müslüman toplumların selameti, kimseyi dışlamayan, azınlığın çoğunluğa tahakküm ve zulmetmediği vatandaşlık anlayışını yüceltmekle mümkündür" diye konuştu. 

Günümüzde İslam coğrafyası açısından bakıldığında üç sevindirici gelişme olduğunu söyleyen Nablusi, bunları, "Türkiye'nin yaşadığı büyük fikri ve maddi gelişme, dünya faiz sisteminin çöküşü ve üçüncü olarak, Filistin direnişinin, İsrail'in 2014'teki Gazze saldırısı esnasında ilk defa Tel Aviv'i füzelerle vuracak askeri güce ulaşması" olarak sıraladı. 

Nablusi, ayrılmak zorunda kaldığı Suriye'ye tekrar dönüp dönmeyeceği sorusuna ise "muhakkak döneceğiz" yanıtını verdi.

Arap dünyasının en tanınan alimlerinden Nablusi, Suriye'de halk ayaklanmalarının başladığı Mart 2011'den sonra Şam'dan ayrılmak zorunda kalmıştı. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi raporlarına göre, iç savaşın beşinci yılına girdiği Suriye'de ülke topraklarının yarıdan fazlası, terör örgütü DAEŞ'in denetiminde bulunuyor. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.