Suriye sınırında neler yaşanıyor?

Suriye sınırında neler yaşanıyor?

Sınırdan sürekli son dakika haberleri geliyor. Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinde sabah saatlerinde başlayan operasyonda son durum ne? Operasyon bölgesinde neler yaşanıyor? İşte tüm merak edilenler...

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı. Harekatın bir diğer amacında Türkiye'nin sınırında PYD/PKK unsurlarının koridor oluşturmasını, oldu bittiye getirmesini engellemek.

- Askeri kaynaklar, Suriye'nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı harekatı kapsamında tank birliklerinin Suriye sınırından içeri girdiğini, harekatın sürdüğünü bildirdi.

- 81 hedefe 294 atış yapıldı.

- 2 Türk F-16'sı Cerablus ve Keklice bölgesinde havada hazır bekliyor.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları Ankara'daki harekat merkezinde.

- 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu.

- Tanklar hudut emniyeti için yer değiştiriyor.

- F-16'lar havadan vururken Bordo Berelilerin de karadan Suriye'ye sızdığı belirtildi.

 

ASKERİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA

Cerablus Harekatı ile ilgili askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, operasyonun amacının hudut güvenliği ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak.

 

63 hedefe 224 atım yapıldığı ifade edildi. Hava harekatına Türk F-16'ların da katıldığı belirtildi.

SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI

Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesindeki terör örgütü DAEŞ hedeflerini bombaladı.

RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ

Askeri kaynaklardan aktarılanlara göre Cerablus operasyonuyla ilgili Rusya'ya bilgi verildi.

 

HASSAS GÜDÜMLÜ FÜZE KULLANILIYOR

Sivil kaybının yaşanmaması için hassas güdümlü füzeler kullanılıyor.

Cerablus bölgesindeki DAEŞ unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor.

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.Operasyonla yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır.

DAEŞ ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor. 

 

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.;

Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda yeni gelişmeler yaşanıyor. Bordo bereliler ve tanklar Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor. İşte dakika dakika Cerablus operasyonu:

12.21: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, operasyonu eleştiren PYD lideri Salih Müslim'e cevap verdi: "Bataklıktan bahsediyor... Sen burada Türkiye’nin ne yapacağını değil sana ne olacağını düşünmelisin. Türkiye’nin hedefi bataklığı kurutmaktır. Senin ajandan buysa sen de korkabilirsin."

12.04: Sınırı geçen TSK tanklarını ÖSO birlikleri karşıladı. Bu kişilerin kollarında yer alan karşılayanların kollarındaki 'kırmızı' ve 'mavi' bantlar dikkat çekti.

11.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu sabah 04.00 itibariyle Suriye’nin kuzeyinde sürekli ülkemizi oradan tehdit eden terör örgütlerine yönelik bir operasyonu ordumuz güvenlik güçlerimiz başlatmış durumda. Bir millet şüphesiz ki onuruyla, gururuyla vardır. Bir millet istikbal mücadelesine iman etmesiyle vardır. Şu anda da ne yazık ki Suriye’den ülkemize Gaziantep Kilis tüm bu bölgelere yapılan bu saldırılar işi bir yere kadar getirdi. Artık son dedik bu işi burada noktalanması lazım ve bu sabah 4 itibariyle süreç başladı. Bizi tehdit eden DAİŞ ve PYD'ye yönelik operasyon başladı."

11.20: Suriye tarafından atılan iki roket veya havan mermisi Karkamış'a düştü.



11.07: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye’ye giriş yaptı. Tanklar IŞİD hedeflerini vuruyor.

10.25: Sınırın Suriye tarafından dumanlar yükseliyor. Kızılkoyun, "Hava operasyonu [Dakika dakika Cerablus operasyonu] aralıklarla devam ediyor" dedi. Fırat Kalkanı operasyonunda Cerablus'un ardından, IŞİD'in elinde Mare'ye kadar uzanan 70 km'lik hattın temizlenmesi bekleniyor.

 

10.16: Şu ana kadar topçu ve roket atarlarla 81 hedefe 294 atış yapıldı, atışlar sürüyor.

10.06: İçişleri Bakanı Efkan Ala canlı yayında konuşuyor: "Türkiye terörle savaş halinde. Türkiye'ye yönelik açık tehlike söz konusudur, seyirci kalamayız. Karkamış'taki vatandaşlarımız güvenli bölgelere alındı." 

09:47: Operasyonun ismi açıklandı: Fırat Kalkanı

09.43: Askeri harekatı 15 Temmuz darbe girişiminin kaderini değiştiren Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı yönetiyor.

 

09.35: PYD lideri Salih Müslim tepki gösterdi, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” diye tweet attı.

09.20: Cerablus'tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezinde boş bir araziye düştü.

09.05: Askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef "tam isabetle" vuruldu.

08.36: Türk tanklarının sınıra iyice yaklaştığı görülüyor. Yol temizleme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı. 

07.50: Askeri kaynaklara göre 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu.

07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.

06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi. Bordo berelilerin işaretlediği hedefleri vuruyorlar.

05.55: Bordo bereliler Suriye'de... 

05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

 

04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.

 

Haber Vaktim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.