Suriye krizi 21. yüzyılın en büyük trajedisi

Suriye krizi 21. yüzyılın en büyük trajedisi

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi Suriye krizinin 21. yüzyılın en büyük trajedisi olduğunu belirtti.

Kuveyt'in ev sahipliğini yaptığı 25. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, "Suriye krizi yıkıcı sonuçları ve yansımalarıyla 21. yüzyılın en büyük trajedisidir. Bu kriz sadece Suriye'nin değil, bütün dünyanın geleceğini tehdit ediyor" dedi.

Krize, Suriye halkının taleplerinin yerine getirileceği siyasi çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Arabi, Cenevre 2 Konferansı'nın Esed rejiminin tavrı nedeniyle çıkmaza girdiğini vurgulayarak, Suriyeli muhaliflerden saflarını birleştirmelerini istedi.

Konuşmasında Filistin meselesine de değinen Arabi, İsrail'i ABD arabuluculuğunda yürütülen barış görüşmelerini engellemekle suçladı. Arabi, Arap liderlerden Filistin meselesine ve bağımsız Filistin devleti kurulmasına destek verme konusunda yoğun çaba göstermelerini talep etti.

Arabi ayrıca terörizmin istisnasız şekilde bütün bölge ülkelerini tehdit ettiğini, dolayısıyla terörizmin köklerini kazımak için ciddi şekilde çalışılması gerektiğini kaydederek, "Terörizmle mücadele sadece güvenlik alanında değil, fikri ve siyasi alanda da olmalı" diye konuştu.

Bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan anlaşmazlıklara ilişkin Arabi, "Bu durum, Arap Birliği'nin etkinlik gücünü zayıflatıyor" ifadesini kullandı.

Arabi ayrıca, Arap dünyasının son yıllarda maruz kaldığı sorunların, Arap Birliği'nde reform yapılması gerektiğini birkez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Arap Birliği Genel Sekreteri, Arap ülkeleri liderlerine, Libya'da istikrarın sağlanması için gerekli desteği vermeleri çağrısında da bulundu.

"Suriye çıkmazı, güç dengelerinin değişmesini gerektiriyor"

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman Bin Abdulaziz, 25. Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ülkesinin siyasetine değinerek, "Suudi Arabistan, kaynağı ne olursa olsun bütün terör olaylarını ve arkasında duran örgütleri kınıyor. Bölgedeki ülkelerin istikrarını sarsmayı hedefleyen her türlü girişimle mücadele edilmeli" diye konuştu.

Suriye rejimini "öldüren ve eziyet eden adaletsiz bir rejim" olarak nitelendiren Bin Abdulaziz, "Suriye çıkmazı, güç dengelerinin değişmesini gerektiriyor" ifadesini kullandı.

Bin Abdulaziz, zirvede Suriye koltuğunun Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) verilmemesini garip karşıladığını da ifade etti.

Filistin davasına da değinen Bin Abdulaziz, "İsrail'in uygulamaları, bölgede barışa ulaşılması yönünde harcanan çabayı baltalıyor" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.