Suriye insani yardım operasyonu üçüncü yılında

Suriye insani yardım operasyonu üçüncü yılında

Suriye vatandaşları için tarihinin en büyük yardım çalışmalarından birini yürüten Türk Kızılayı, 10 ildeki 23 kampta 200 bini aşkın kişinin her türlü ihtiyacını karşılıyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, derneğin Suriye vatandaşları için tarihinin en büyük yardım çalışmalarından birini gerçekleştirdiğini belirterek, "Türk Kızılayının sınırın sıfır noktasında yürüttüğü yardım çalışmaları, sınırdan Suriye içlerine gönderdiğimiz yardımlar olmasa Suriye'deki kamplardan gelen açlıktan ölüm haberleri daha fazla olurdu" dedi.

Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Türk Kızılayınca başlatılan insani yardım operasyonunun üçüncü yılını doldurduğunu söyledi.

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Akar, uluslararası koruma altında geçici misafir edilen Suriyelilerin barınma, beslenme gibi temel ve sosyal faaliyet ile ibadet çadırları, psikososyal destek gibi diğer ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra Suriye'nin iç kesimlerine yardım ulaştırmak için sınır yardım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Suriyeli misafirlerin her türlü ihtiyacını kendi ülkelerinde durum normale dönene kadar karşılayacaklarını vurgulayan Akar, "Kızılay, tarihinin en büyük yardım çalışmalarından birini yapıyor. Türk Kızılayının sınırın sıfır noktasında yürüttüğü yardım çalışmaları olmasa, sınırdan Suriye içlerine gönderdiğimiz yardımlar olmasa Suriye'deki kamplardan gelen açlıktan ölüm haberleri daha fazla olurdu" diye konuştu.

"Uluslararası kamuoyunun ilgisi yetersiz"

Türk halkına Suriyelilere yaptığı yardımlar için teşekkür eden Akar, "Halkımız, tarihimizden gelen yardımseverliğini bir kez daha gösterdi. Ancak uluslararası kamuoyundan aynı ilgiyi görmüyoruz. Uluslararası kamuoyu, Suriye'de yaşanan trajedide daha çok ölümleri saymakla yetindi" ifadesini kullandı.

Türkiye, Suriyelilere üç yıl önce kucak açtı

Suriye'de 15 Mart 2011'de baş gösteren eylemlerin çatışmaya dönüşmesiyle, Suriyeliler Türkiye sınırından giriş yapmaya başladı. Bu grupların barınma, yemek ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçen Türk Kızılayı, ilk çadırkenti Hatay Yayladağı'nda kurdu.

Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının artmasıyla Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Malatya ve Mardin'de de çadırkent ve konteynerkentler oluşturuldu. Bugün 10 ildeki 23 ayrı kampta 200 bini aşkın Suriyelinin barınmadan gıdaya her türlü ihtiyacı karşılanıyor.

Sıfır noktasında yardım dağıtımı

Türkiye'deki kamplarda yürütülen faaliyetlerin yanı sıra sıfır noktasındaki 12 bölgeden yardımlar aralıksız sürdürülüyor. Bu noktalardan Suriye'nin iç bölgelerine her türlü yardım malzemesi Türk Kızılayı aracılığıyla gönderiliyor. Geçen yıl Türkiye'nin hibe ettiği 35 bin ton un da bin 400 tırla bu sınırlardan sevk edildi.

Suriye sınırında bekleyen yüzbinlerce insanın ihtiyacını karşılamayı sürdüren Türk Kızılayı, sınır üstü noktalarından her gün yaklaşık 25 bin kumanya da dağıtılıyor.

Kızılay Gıda Kartı

Türk Kızılayının geliştirdiği, BM Dünya Gıda Programı'nın finansal destek verdiği Gıda Kart uygulaması, ilk olarak 15 Ekim 2012'de Kilis konteynerkentinde, ardından Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş kamplarında uygulamaya konuldu. Toplam 14 merkezde, Kızılay Gıda Kartı uygulamasına geçildi.

Programın başladığı ilk günden bu yana gıda kartlarına toplam 83 bin 858 bin 322 lira yükleme yapıldı.

Suriyeliler, gıda kartıyla kamplardaki marketlerden yalnızca gıda temin edebiliyor. Bu kartlarla, tütün, alkol veya herhangi gıda dışı ürün alınamıyor. Gıda kartlarına, ailedeki her birey için 15 günde bir 40 lira olmak üzere bir ayda toplam 80 lira yükleme yapılıyor.

Suriyeli Çocukların Desteklenmesi Projesi

UNICEF işbirliğiyle geçen yıl 22 Mayıs'ta hayata geçirilen "Türkiye'deki Suriyeli Çocukların Desteklenmesi Projesi" çerçevesinde, çadırkent ve konteynerkentlerde kalan çocuk ile gençler için psikososyal ve gençlik çalışmaları yapılmaya başlandı.

Uluslararası bağışlar

Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 9 Kasım 2012'de Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonunca yardım çağrısı yapıldı. Çağrıya Alman, İngiliz, Hollanda Kızılhaçları kısa zamanda cevap vererek, nakdi ve ayni yardımda bulundu. Birçok ülke ise hükümetleri nezdinde yardım gönderdi. Yardımlar Türk Kızılayınca Suriyeli misafirlere ulaştırıldı.

Uluslararası bağışlarla 37 bin 412 çadır, 695 bin 376 battaniye, 51 bin 290 elektrikli ocak, 9 bin 226 mini buzdolabı, 95 bin 4 mutfak seti, 133 bin 414 gıda seti, 221 bin 735 hijyen seti, 754 bin 696 muhtelif giysi, 402 bin 388 yatak, yastık ve nevresim temin edilerek dağıtıldı.

"Sana İhtiyacım Var" kampanyası

Suriye'deki çatışmaların tırmanmasına kış da eklenince çocukların mağduriyeti arttı. Bunun üzerine Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları "Sana İhtiyacım Var" kampanyasını başlattı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, Hak-İş, Diyanet Vakfı, Memur-Sen ve Anadolu Ajansı ile İnsani Yardım Platformunun da aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşların katılımıyla yürütülen kampanyada toplanan yardımlar, hızla Suriye'ye gönderilmeye başlandı.

Çalışmalar koordineli yürütülüyor

Suriye Krizi İnsani Yardım Operasyonu, AFAD, valilikler, kaymakamlıklarla koordineli yürütülüyor. Türk Kızılayı, çalışmalarını Gaziantep'te kurduğu Ülke Alan Koordinatörlüğü üzerinden sürdürüyor. Alanda toplam 142 Türk Kızılayı personeli dönüşümlü görev yapıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.