Suriye için seferberlik vakti!

Türkiye’deki kriz gündemlerinden fIrsat kalIrsa yanI başImIzda, Suriye’de yüzbinlerce mazlumun yardIm çağrIsInI daha iyi duyabileceğiz!

Mustafa Özcan’In tabiri ile ‘Arap baharInIn ve devrimlerin incisi’ Suriye’de şimdilerde “Biz Cennete yürüyoruz!” sloganlarI, yerini “Lebbeyk! Allahümme Lebbeyk!” nidalarIna bIraktI. Suriye Esad zulmüyle, İslam dünyasI ise Suriye ile imtihan olunuyor bugünlerde! Şiddetli ve çetin hem de!

Arap Birliği ve İslam ülkelerinden maalesef hiçbir destek görmeyen, sadece ‘özgürlük’ ve ‘izzetli bir hayat’ isteyen Suriyeliler; Irak’tan Esad yönetimine gelen silahlarla, Rusya’nIn uydu desteği ile Çin’in moral takviyesiyle, İran’In Suriye üzerindeki ekonomik baskIlarI hafifletecek finansal ve taktik yardImlarIyla, Lübnan’da Hizbullah’In sInIr jandarmalIğI ile her gün onlarca şehit veriyorlar.

Son bir yIlda, resmi rakamlarIna göre 8300 kişi şehit oldu Suriye’de. Hama’nIn on binlerce kaybInIn hatIralarI tazeliğini hâlâ korurken, şimdi yaklaşIk kIrk bin kişi daha kayIplar listesine eklendi.

Meşruiyetini tamamen yitiren Suriye yönetimi, şiddet dozunu artIrarak, çapulcu ve zorba ŞebbihalarI ve resmi silahlI güçleriyle, Mevlid gecesinden beri her gün ortalama elli kişiyi öldürmeye, direniş bölgelerini ağIr bombardImana tabi tutmaya başladI.
Tüm bunlara rağmen şaşIrtIcI olan İslam ülkelerinin duyarsIzlIğIndan ziyade Türkiye’de hâlâ tam bir şuur uyanIklIğI olmamasI Suriye ile ilgili. YIllarIn kalemleri, Suriyelilerin izzetli direnişlerini ve fevkalade uyanIşlarInI garip komplolarla açIklama gayretindeler hâlâ. Kimi de güya tarafsIz olacağIm diye, Kaddafi’nin feci sonunun verdiği acIma hissiyle, şimdiden Esad için şefkat havariliğine soyunma hazIrlIğIndalar.
Bunlar bir tarafa, İsrail’in Filistin’de öldürdüğü Müslümandan daha fazlasInI katleden Esad yönetimini savunan şahIslar bile İslâmî camianIn televizyonlarInda Israrla konuşturulabiliyor.

Bu akIl almaz akIl tutulmasInIn ve giderilmesi ve ‘zulme meyil’ bedbahtlIğInIn önüne geçilmesi için sivil toplum kuruluşlarI harekete geçtiler bile. Suriye’de hadiseler başladIğIndan beri bölgeyi takip eden ve tüm imkânlarI zorlayarak Suriyelilere yardIm etmeye çalIşan kurumlar şimdi ölçek büyüterek tüm sivil toplumu Suriye için bir araya gelmeye davet ediyorlar. Gerek Türkiye’de Suriye konusunun berrak bir şekilde anlaşIlmasI gerekse acil insani yardImlarIn koordine edilip Suriyeli kardeşlerimize gönderilmesi için önümüzdeki günlerde âdeta ‘seferberlik’ ilan edilecek.
Bunun için geç bile kalIndI!

Hükümetin ve dIşişlerinin iyi niyetli diplomatik temaslarI ‘kördüğümü’ çözmeye yetmiyor. İnsani yardIm koridoru açIlamIyor! Küresel mekanizmalar kilitlendi! Bölgede bir İsrail-İran çatIşmasI havasI estirenler Suriye’de İsrail ile İran’In nasIl ittifak ettiğini ellerini ovuşturarak seyrediyorlar. Tahran’I bile kaybetse Şam’I kaybetmeyi göze alamayacak kadar gözünü karartan İran, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği gibi örgütler, Esad’In zulmünün artmasIndan başka işe yaramIyorlar. 24 Şubat’ta Tunus’ta yapIlacak toplantIdan da kuvvetle muhtemel somut bir netice çIkmayacak!

AnlaşIlan o ki sonuçta, Suriye’nin kara kilidini Suriyeliler kIracak! Bunun için tüm ümitlerin kesildiği vakitte bölgenin kardeş halklarI zulme karşI birleşecekler. Kalplerin ittihadI gerçekleşmeden Suriye’ye bahar gelmeyecek! Suriye’ye bahar gelince bölgenin haritasI yeniden çizilecek! İsrail’in zIrhI delinecek!

Bugün ve yarIn İstanbul’da bir araya gelen Suriye Sivil Toplum KuruluşlarI Birliği, Suriye’ye insani yardIm ulaştIrIlma çalIşmalarIna ilaveten Esad sonrasI Suriye’si için çalIşmalara başladIlar bile. Suriye’nin akIl ve insaf sahibi insanlarI Esad sonrasI asIl imtihan ve fedakârlIğIn gerekeceğinin pekâlâ farkIndalar. Topyekûn silahlanan Suriye halkInIn devrim sonrasI barIş ve ittifakla yeni Suriye’yi inşâ etmesinden, şimdi inkIlabIn esas aktörleri olan üçüncü nesil Suriyeli gençlerin yetişmesine kadar her konu inceden inceye çalIşIlIyor.

Suriyeliler Türkiyeli kardeşlerinden dua, yardIm ve destek bekliyorlar. Osman Atalay’In dediği gibi, Türkiye’nin şuurlu halkIndan Suriye’deki hadiseleri Gazze ve Bosna gibi değerlendirmesini istiyorlar.
Suriye için seferberlik vakti! Bugün imtihanImIz bu!
Gözden kaçIrmayalIm lütfen!

Yeni Akit

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum