Suriye haritadan siliniyor

Suriye haritadan siliniyor

Bir tarafta Cenevre 2 ve sonrası temaslar sürerken, Suriye’de hâlâ şiddet devam ediyor.

Arzu Çakır'ın haberi:
 
Suriye’nin masal kenti Halep, bu hafta sonu yeniden tam bir kâbus yaşadı. İki günde 121 kişi öldü. Hava saldırıları karşısında halk tam bir terör ortamı yaşıyor. Paris Match dergisinin, bölge muhabiri Karim El Halibi’nin fotoğraflarına dayanarak aktardığı görüntüler ise Suriye’nin nasıl adım adım yok olduğunu gözler önüne serdi.
 
Ülkenin ekonomi başkenti Halep, bugün yıkıntı tarlalarına dönüştü. Cenevre 2 görüşmeleri de bombardımanları durdurmaya yetmedi. 2012’den bu yana muhaliflerin kontrolüne geçen kent rejim güçleri tarafından düzenli olarak bombardımana tutuluyor. Ülkede ölü sayısı 136 bini geçti.

UYDU FOTOĞRAFLARI
Hama’da 28 Eylül 2012’de çekilen ve Human Rights Watch tarafından yayımlanan uydu fotoğrafında (solda), kent hâlâ ayakta olduğu görülüyor. Otuz yıl önce ayaklanan Müslüman Kardeşler’e karşı Hafız Esad ordusunun yıktığı kent, 30 yılda yeniden inşa edildi. Ancak Suriye’de patlak veren iç çatışmalar Hama kentini bir kez daha vurdu. 2012’den bu yana şiddetli çatışma ve bombardımanlara sahne olan kentin sınır bölgeleri Ekim 2012’de yerle bir edildi. (ortadaki fotoğraf)
Dünya Gıda Programı PAM, Humus’a gıda yardımı göndermek istiyor. Ama rejim, muhaliflerin eline geçeceği iddiasıyla yardımları içeri sokmuyor. En sağdaki uydu fotoğrafı 13 Ekim 2012 tarihli. Tüm binaları yerle bir olan Hama neredeyse haritadan silinmiş durumda.

Humus kentindeki bir mahallenin 2011’deki görüntüsü. Aynı mahallenin Amro Ali adlı bir üniversite öğrencisi tarafından 2014’te çekilen ve Twitter’dan paylaşılan görüntüsü.

SURİYE TARİHİNİ DE KAYBEDİYOR
Savaşta yalnızca Suriye halkı değil, asırlara dayanan zengin kültür harikaları da bir bir yok oluyor. Halep’teki tarihi Emevi Camii de Suriye kültürünün en büyük kayıplarından birisi olarak tarihe geçti. Minarelerinin yapımı 1090 yılına kadar uzanan tüm Mezopotamya’nın en önemli kültür harikalarından Emevi Camii’nin yarısı yıkıldı, minareleri tümüyle zarar gördü. Savaş fırsatçıları ise UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alan bu kültürel zenginlikleri çalarak satıyor. Halep’te camilerin yanı sıra tarihi kervansaraylar, Ortadoğu’nun en güzel 12 bin otantik mağazası yerle bir edildi.

Büyük Halep Camisi’nin 2011’deki ve 16 Nisan 2013’teki halleri arasındaki farkı görmek mümkün. Bu fotoğraftan sekiz gün sonra caminin minareleri de yıkıldı.

 

Halep’teki El-Kindi Hastanesi. Savaştan önce, modern, temiz, bölgenin en büyük hastanesi. Sağ tarafta ise hastanenin 21 Aralık 2013’teki görüntüsü. El Nusra saldırısı sonunda tümüyle yıkılmış.

 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.