Suriye 40 yıl geriye gitti

Suriye 40 yıl geriye gitti

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye'de bu yıl siyasi bir çözüme ulaşılamaması durumunda ülkenin eski haline dönebilmesi için 40 yıla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "2015'te Suriye'nin ekonomisinin en iyi 5 arap ülkesi arasında olması beklenirken, şimdi ise son sıradaki Somali'den önce yer alıyor" dedi.

2014'te BM dahil yapılan tüm çağrılara rağmen, Suriye için hiçbir şey yapılmadığını ifade eden Mistura, şunları söyledi:

"Niye acil adım atılması lazım. 12 milyon Suriyelinin insani yardıma ihtiyacı var, 7,6 milyon yerinden edilen ve 3,3 milyon sığınmacı var, 220 bin kişi öldürüldü, 1 milyon kişi yaralandı. 4 bin okul kapalı ve 3 milyon okul çağındaki çocuk okula gidemiyor. 290 kültürel miras alanı harap oldu ya da hasar gürdü. Suriye, 40 yıl geriye gitti."

Mistura, "Yabancı savaşçılar ve terörist gruplar ülkenin her yerinde. Halep'in, Suriye'nin sembolü, en fazla yerinden edilen insanın yaşadığı ve DEAŞ'ın sadece 20 mil uzağında bulunduğu yer olduğu için Halep'te çatışmaları 'dondurma' teklifinde bulunduk" diye konuştu.

Paris'te Charlie Hebdo dergisine düzenlenen terör saldırısının Suriye'deki krizle ilişkili olduğunu söyleyen, Mistura, "Paris'teki terör saldırısı ile Suriye'deki çatışmalar arasında bağlantı buluyorum" ifadesini kullandı.

Mistura, Moskova'da yapılacak Suriye görüşmeleri hakkında ise Rusya'nın Suriye görüşmeleri çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek "Bizim somut ve ciddi bir adıma ihtiyacımız var" değerlendirmesini yaptı.

Halep'te çatışmaları "dondurma" noktasında henüz bir anlaşma sağlanamadığını ifade eden Mistura, "Taraflar arasında var olan güvensizlik büyük boyutta. Hiçbir taraf ilk adımı atmak istemiyor. Bu sorunun basit bir çözümü var. O da sadece çatışmaların dondurulması" diye konuştu.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.