Suriye 2014

Suriye 2014

Esed'in varil bombalarından kaçan Suriyeli kadın ve çocuklar bu kez soğuk hava şartlarına karşı mücadele veriyor

. Varil teröründen kurtulan bir Suriyeli sığınmacı kampta yaşadığı trajediyi şöyle özetledi: 'Elektrik yok, soba yok, içecek su yok. Çadırlar yağmur sularını içeri sızdırıyor.'

Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının son günlerdeki yoğun bombardımanı nedeniyle sınır bölgelerine kaçan sivilleri bu kez de soğuk ve çadır kentlerdeki çamur vuruyor. Soğuk kış şartlarında hayatta kalmak için mücadele eden Suriyeliler, Esed rejimine bağlı güçlerin başta Halep olmak üzere çeşitli yerleşim yerlerini varil bombalarıyla vurması üzerine Türkiye hududundaki (Kilis/Öncüpınar karşısındaki) Es-selame Sınır Kapısı yanındaki kampa sığınmaya başladı. Şu ana kadar gelenlerin sayısı 12 bine ulaştı.

'POŞETLİ TERLİK'

Çocuklar, çadır kentte oluşan çamur ve su birikintilerinde yalın ayak ya da terlikleri üzerine geçirdikleri poşetlerle hareket etmeye çalışıyor. Yardım kuruluşlarının dağıttığı battaniyelerden alan bir annenin kuçağında küçük çocuğu ile yalın ayak çadırına ulaşmaya çalıştığı görüntü ise yürekleri sızlattı. Annenin yanındaki küçük kızın da soğuk havaya rağmen terlikli olması, içler acısı durumun boyutunu çarpıcı biçimde ortaya koyuyordu.

ÇADIRLAR YIKILIYOR

Yağmurların artması nedeniyle bir çok çadırın yıkıldığı ve sağlam çadırların ise yağmur sularını içeriye sızdırdığı ifade ediliyor. Çadır sakinlerinden Ahmet Sadayf, atılan varil bombaları nedeniyle sınıra kaçtıklarını vurgulayarak, 'Durumumuz kötüye gidiyor, yağmur nedeniyle çamurdan çıkamıyoruz. Çadırlarımız yağmur sularını içeri sızdırıyor. Elektirik yok, soba yok, içecek su bulamıyoruz. Yiyeceklerimiz ise kısıtlı' diye şikayet etti. Aşırı soğuklar, kamplarda temel gıda ve ihtiyaç maddelerine ulaşmakta zorlanan binlerce kişiyi ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Geçen ay Es-Selam Kampı'nda bir çocuk donarak hayatını kaybetmişti.

2013'ün son gün bilançosu

Esed'e bağlı askerler 2013'ün son gününde 15'i çocuk, 10'u kadın toplam 80 sivili öldürdü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.