Sürekli uykunuz geliyorsa bu habere dikkat

Sürekli uykunuz geliyorsa bu habere dikkat

Uykuya meyilli olma, evden çıkmak istememe, eklem, kas ve kemik ağrıları, hareketsizlik gibi etkiler kişinin iş, yaşam, sosyal, eğitim aktivitelerini etkiliyor.

Sürekli uyku halinin fark edilmeyen Kronik Yorgunluk Sendromu olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Ömer, yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bu durumun tedavi edilmediği takdirde daha büyük sorunlara yol açabildiğini söyledi.
Birçok hastalıkla benzer özellikler gösterdiği için fark edilemeyen Kronik Yorgunluk Sendromu, tek başına bir hastalık olarak kabul edilmese de, önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bu durum tedavi edilmediği takdirde daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Kişilerin dinlenerek rahatlayamaması ve bu halin 6 aydan fazla sürmesinin kronik yorgunluk olarak kabul edildiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Ömer, “Bu kişilerde uykuya meyilli olma, evden çıkmak istememe, eklem, kas ve kemik ağrıları, hareketsizlik gibi etkiler görülür. Uykusuzluk ve yorgunluk hali kişinin iş, yaşam, sosyal, eğitim aktivitelerini engelleyici tarzda olabilir. Hafızada bozulma, konsantrasyon güçlüğü, ciddi baş ağrıları ve sabahları uykulu halin devam etmesi gibi etkenler kronik yorgunluğun belirtileri arasındadır” diye konuştu.
"Genellikle gözden kaçan bir sorun"


Halsizliğin üzerinde durulmayan bir durum olduğunu kaydeden Ziya Ömer, “Bu rahatsızlık genellikle gözden kaçan bir sorun olarak dikkat çekmektedir. Daha fazla eğitimli, çalışan ve gelir seviyesi yüksek olan toplum kesiminde etkili olmaktadır. Dinlenmeyle geçmeyen halsizlik durumunda, kronik yorgunluğun varlığı araştırılmalıdır. Düzensiz beslenme, aşırı hareketli yaşam tarzı, aşırı kilo, hormonal hastalıklar, alkol bağımlılığı, sistemik hastalıklar, kanser gibi etkiler nedeniyle halsizlik ve yorgunluk meydana gelebilir” diye konuştu.
Uzman Dr. Ziya Ömer, yorgunluk belirtilerinin ortadan kalkması için şunları önerdi:
“Her gün düzenli olarak kahvaltı yapın ve günde en az 2,5 litre su için. Dik oturun ve cep telefonunu mümkün olduğunca az kullanın. Haftada 2 gün balık tüketin, düzenli beslenin ve egzersiz yapın. Kafein, sigara ve alkolden uzak durun. Stres yaşamın bir parçası olsa da, stresi kontrol etmeyi öğrenin."

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.