Sürekli annesiyle oyun oynayan çocuk, asosyal oluyor

Sürekli annesiyle oyun oynayan çocuk, asosyal oluyor

Pedagog Mehmet Teber, “Çocuğa rahatlıkla ‘Hadi biraz da kendi başına oyna’ demek gerekiyor.

Sümeyra çiçek'in haberi:

Çocuklarının eğitimine özen gösteren aileler, doğduğu andan itibaren onun için oyun seçimine de dikkat eder. Ancak kontrolü tamamen eline alan kimi ebeveynler, çocuğun kendi başına ya da arkadaşlarıyla oyun oynamasının hayal dünyasını da geliştireceğini unutuyor.

Oyuncaklar ve oyunlar, çocukların dünyaya geldiğinden itibaren gelişimlerini destekleyen en büyük yardımcılardır. Zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin olumlu etkilenmesinin yanı sıra aile ve çocuğu birbirine yakınlaştıran, gönül bağlarını güçlendiren yine oyunlardır. Uzmanlar, çocuğun hayal dünyasının gelişmesi için kendi başına oynamayı öğrenmesi gerektiğini belirtiyor. Çocuklarıyla gün içinde bir saat vakit geçiren ailelerin, sonrasında ‘Hadi bakalım biraz da kendi başına oyna’ demesi gerektiğini dile getiriyor. Pedagog Mehmet Teber, bazı ebeveynlerdeki şikâyeti şöyle aktarıyor: “Çocuğum doğduğu andan itibaren onunla o kadar çok ilgiliydim ki, sürekli birlikte oyun oynuyor ve hafta sonları da etkinliklere katılıyorduk. Okul çağına geldiğinde yanlış yaptığımı fark ettim. Çünkü çocuğum arkadaşları ve öğretmenleriyle oynamaktan zevk almıyor, çabuk sıkılıyordu.” Birçok annenin bu durumu yaşadığını kaydeden Teber, “Çocuk anne ve babayla, arkadaşlarıyla ve kendi başına oyun oynar. Eğer bir çocukta bunların üçü de varsa mutlu olur, daha sağlıklı bir iletişim kurar. Sadece anne ve babayla veyahut arkadaşlarıyla oyun oynaması ise yanlış bir davranıştır.” ifadelerini kullanıyor. Çocuktaki en önemli becerinin kendi başına oyun oynayabilmesi olduğunu ifade eden pedagog, “Çocuğa rahatlıkla ‘Hadi biraz da kendi başına oyna’ demek gerekiyor. O sırada çocuk bunu reddediyor ve ağlıyorsa biraz sabretmeli, ‘Ben nasıl anneyim, çocuğumla oynamıyorum’ diye düşünülmemeli. Hayal dünyasının gelişmesi adına kendi başına kalmalı ve istediği oyuncakla oynamayı öğrenmelidir.” diyor.

Çocuğunuzla hayal kurmaca oynayın

Teber, ailelere haftada bir çocuklarla birlikte hayal kurma oyununu tavsiye ediyor ve önemini şöyle açıklıyor: “Anne çocukla birlikte yan yana uzanmalı ve birlikte hayal kurmaya çalışmalı. Mesela anne, upuzun saçlarım olsun istiyorum, yerlere kadar uzansın diyebilir. Çocuk da benim kanatlarım olsun diyebilir. Anne o sırada çocuğuna sorular sorarak hayal dünyasını geliştirmeye çalışmalı. Bu oyun, çocukların çok hoşuna gidecektir.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.