'Sürdürülebilir tarım için yapılmalı

'Sürdürülebilir tarım için yapılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu yıl buğday rekoltesinin düşük çıkmasından dolayı, üreticinin zor duruma düşeceğini söyledi.

Bundan dolayı yetkililerin destekleme primini gözden geçirmelerini isteyen Karademir, “Ülke genelinde don zararından etkilenen üreticilere getirilen kredilerin ötelenmesi hakkı kuraklıktan etkilenen üreticiler de verilmeli. Toprak Mahsulleri Ofisini (TMO) güvenli yarınlar için ithal edilen değil, üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.” dedi.

Karademir, ZMO’da düzenlenen buğday hasadı ve buğday maliyeti konulu basın toplantısında, buğday hasadının Adana’da erkenci bölgesi olan Karataş ilçesinde başladığını hatırlattı. Türkiye’de buğday üretiminin yıllık yaklaşık 20-22 milyon ton civarında gerçekleştiğini belirten Semih Karademir, 2014 yılında yüzde 30’a varan kayıp beklediklerini kaydetti. Çukurova’nın ülkede buğday hasadının ilk yapıldığı yer olduğuna dikkat çeken Karademir, bunun fiyatların oluşması ve piyasaya yön vermesi açısından önem arz ettiğini vurguladı. Yapmış oldukları çalışmalarla 1 kg buğdayın maliyetinin 0,85 TL olarak hesapladıklarını açıklayan ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, “Yüzde 20’lik karlılık ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin buğdayı en az 1 TL fiyat ile satması gerekir.” diye konuştu.

YAĞIŞLAR YETERSİZ KALDI

TMO’nun üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet eden Karademir, şöyle devam etti: “2014 yılı ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de yağışların yetersiz kalmasından verimlerin düşük olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim bölgemizde yapılan ilk hasatlarda verimlerin beklentilerin altında olduğunu tespit ettik. İlimiz ülkedeki buğday üretimin yaklaşık 5-6’lık kısmını karşılamakta. Üreticilerimizin doğa koşulları ile mücadele (kuraklık, don, fırtına) ederek bin bir emekle ürettikleri buğdaydan para kazanmaları oldukça önemlidir. Çünkü buğday arkasına yapacağı ikinci ürün mısır, soya, pamuk, susam tarımı için finans oluşturacaktır. Aksi takdirde üretici ya kredilere boğulacak veya arazisini boş bırakacak ve ithalatçılara gün doğacaktır.”

İTHALATÇILARL İLE STOKLARA GÜN DOĞACAK

Çiftçinin kara gün dostu olan TMO’nun bugüne kadar piyasada buğday alımı yapmadığını ve fiyat ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadığını iddia eden Karademir, üreticinin yine tüccarın inisiyatifine bırakılarak kaderine terk edildiğini savundu. Şuanda buğdayın piyasada maliyetine yakın bir fiyata satıldığını ileri süren Semih Karademir, “Yaptığımız çalışmada ovada 400 kg baz alındığında 85 kuruş maliyeti ortaya çıkıyor. Ancak kıraç bölgelerde verimin 200-250 kg’lara düşeceğini tahmin ediyoruz. Bu ithalatçılarla stoklara gün doğacak. Bu fiyatlar ilerde yükselecek. Doğal olarak bu buğday mamullerine yansıyacak. Sonuçta ülkedeki 2014 buğday rekoltesi yaklaşık 15-17 milyon ton düşeceğini düşünüyoruz. Düşük verim ithalat demektir. Bu yıl için TMO’ya 2.5 milyon ton buğday ithalatı izni verildi. Maalesef aradaki bu fark buğday, pirinç ve arpa ithalatı yapılacak. Buda üreticinin destek primlerinin biraz daha düşmesi ve döviz kaybı anlamına geliyor.” açıklamasını yaptı .

ZMO Adana Şubesi’ndeki basın toplantısına ZMO eski şube başkanı Ayhan Barut, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayten Dolançay, Abdullah Doğan ve Barış Kurtaran katıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.