Süpürgecilik mesleği teknolojiye direniyor

Süpürgecilik mesleği teknolojiye direniyor

El yapımı süpürge üretimiyle uğraşan ustalar, eskiden hemen hemen her evde kullanılan süpürgelerin günümüzde yerini elektrikli aletlere bırakması nedeniyle müşteri bulmakta zorlanıyor.

Tokat'ın Niksar ilçesindeki atölyesinde el yapımı süpürge imal eden 59 yaşındaki Hasan Karabacak, yaptığı açıklamada, çocukluktan bu yana süpürgecilikle uğraştığını belirterek, "Bu mesleği babamdan öğrendim. Babam, 2002 yılında rahatsızlanınca işleri bana bıraktı. Babamı 2009 yılında kaybettim" dedi.

Niksar'da iki usta olarak bu mesleği devam ettirdiklerini dile getiren Karabacak, eskiden siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını ancak teknolojinin gelişmesiyle işlerinin büyük ölçüde azaldığını söyledi.

Çırak bulamamaktan yakınıyor

Doğu Anadolu bölgesindeki illere süpürge gönderdiğini ifade eden Karabacak, şunları kaydetti:

"Süpürgelerin toptan fiyatı 5 lira, kalitelisi 8-9 lira. Bir günde 50-100 tane üretiyoruz. Elektrikli süpürge çıktığından beri bu meslek öldü. Satışlarımız 4'den 1'e indi. El yapımı süpürgeler hem para etmiyor hem de masraflı bir iş. Her şey elektrikli yapıldığından bu süpürgecilik zamanla ölecek. Artık çırak da yetişmiyor. Bu mesleği öğretecek çırak bulamıyoruz. Biz de ölürsek zannedersem bu meslek tamamen yok olacak."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.