Şüphesiz ben şaka yaparım, fakat böyle yaparım

Şüphesiz ben şaka yaparım, fakat böyle yaparım

Hadis-i Şerif

Bismillahirrahmanirrahim

îbni Ömer (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: "Şüphesiz ben şaka yaparım, fakat şaka yaparken doğru olandan başkasını söylemem."
 
İnsan her zaman ciddî olamaz. Bâzı zamanlar şaka da yapmalıdır. Çünkü yüce Allah, insanın fıtratına gülmeyi, eğlenmeyi de koymuştur. Fakat şaka yap­mak demek, gayr-i meşru, yalan yanlış şeyler yapmak ve söylemek demek de­ğildir, işte insanlığa örnek olarak gönderilen sevgili Peygamberimiz, bu hususta da ümmetine en güzel ölçüyü veriyor. Sözle şaka yaparken dahi doğruyu söyle­diğini ifâde ederek, ümmetinden de böyle olmalarını istiyor. Şu iki hadise Pey­gamberimizin şakasına güzei bir örnektir:

Dadısı Ümmü Eymen (r.a.) birgün Peygamberimizin huzuruna geldi ve "Bana bir binek temin ediniz" diye ricada bulundu. Peygamberimiz "Sana binek olarak bir deve yavrusu vereceğim" buyurdu. Ümmü Eymen, Resûlullahın ifâdesindeki inceliği anlayamadı. "Ey Allah'ın Resulü, yavrunun beni taşımaya gücü yetmez. Hem ben deve yavrusu istemiyorum ki" dedi. Peygamberimiz sözünü tekrarladı. "Seni ancak bir devenin yavrusuna bindireceğim" buyurdu.

Evet, Peygamberimiz şaka yaparken dahi hakikati söylüyordu. Her deve, bir başka deveden doğması hasebiyle "deve yavrusu" değil miydi?
Bir defasında da yaşiı bir kadın Peygamberimize gelerek "Duâ et de Cennete gireyim" ricasında bulunmuştu. Peygamberimiz, 'Yaşlı kadınlar Cennete girmeyecek" buyurdu. Kadın üzüldü, ağlamaya başladı. Peygamberimiz "Yaşlı kadınlar yaşlı olarak Cennete girmeyecekler" buyurarak onu teselli etti.
 
(Camiussağir - 2628)