Sünnetleri terk etmeyin!

Sünnetleri terk etmeyin!

Allah’a yaklaştıran en önemli ibadet namazdır.

Sümeyra çiçek'in haberi:

Takvaya ermek için sadece farzları değil, sünnetleri de ifa etmek gerekiyor. Âlimler, ‘Farzlardaki eksikleri kapatıp, Peygamberimizin (sav) şefaatine ulaştıran sünnet namazları terk etmeyin’ diyor.

İnsanların ahiret günü ilk hesaba çekileceği ibadetin namaz olduğu söylenir. Eğer kişinin namazları tam ise diğer ibadetlerin de sorgusunun kolaylaştırılacağı ve hafifletileceği bildirilir. Namaz ibadeti denk olmayanın diğer ibadetlerinden şiddetli bir şekilde sorgu suale çekileceği anlatılır. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Paksoy’a göre sünnet ibadetlerini daha çok yerine getirenler, takvayı da üzerlerinde bulunduruyor. Sünnetlerin önemine dikkat çeken Paksoy, “Kişinin kılmış olup da şartlarına göre eda edilmeyen, bir kısım eksikliklerle, unutmalarla veyahut vakit açısından yerine getirilemeyen farz ibadetler varsa bunlar sünnetlerle Cenab-ı Hak tarafından tamamlanacak ve ‘Kulumun sünnet ve nafile namazları var mı? Varsa onları farzların yerine sayın.’ müjdesiyle kurtulması sağlanacaktır. Efendimiz (sas)’in ‘Sabah namazının iki rekât sünneti dünyadan ve dünyada bulunan her şeyden daha hayırlıdır’ sözleri de bunu tasdikler.” diyor.

O (sas) müekked sünnetleri hiç terk etmedi

Peygamber Efendimiz (sas) terk etmeden daimi olarak kıldığı namazlara müekked sünnetler deniyor. Bunların güçlü bir şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Paksoy sözlerine şöyle devam ediyor: “Sabah namazının iki rekât sünneti, öğle namazının ilk ve son sünneti, akşam ve yatsı namazının son iki rekât sünneti müekked namazlardır. Peygamber Efendimiz (sas) bunları terk etmemiştir. Bunun yanı sıra Peygamber Efendimiz (sas)’in kıldığı bazen de terk ettiği sünnetler vardır. İkindi namazının sünneti ile yatsı namazının dört rekâtlık ilk sünneti. Bunlar da gayri müekked namazlardır.”

Kişinin mümkün mertebe sünnetleri kılması hem Peygamberimiz’e ve sünnetine uymak hem de O’nun şefaatine mazhar olmanın en kısa ve kestirme yolu olduğunu ifade eden Paksoy, şöyle konuşuyor: “Peygamber Efendimiz bir gün ikindi namazını mescidde kıldırdıktan sonra Hz. Aişe validemizin hanesine gelir ve hemen orada iki rekât bir namaz kılar. Hz. Aişe şaşırır, Peygamber Efendimiz selam verdikten sonra sorar. “Bu vakitte böyle bir namaz kılmıyordunuz. Bu namazın hikmeti nedir?” diye sorduklarında Peygamberimiz, “Heyetler gelmişti. Onlarla meşgul olduğumdan dolayı öğle namazının son iki rekât sünnetini kılamamıştım. İkindi vakti girdiğinden dolayı vakit geçmişti. Şimdi kıldığım iki rekât namaz öğle namazının iki rekatıdır.” rivayetinde anlaşılacağı gibi Peygamberimiz Efendimiz (sas) müekked sünnetleri terk etmeyerek ümmetine örnek olduğunu görüyoruz.”

Zaman