Sultanahmet Camisi minaresine kavuştu

Sultanahmet Camisi minaresine kavuştu

Sultanahmet Camisi'nin kayma nedeniyle sökülen bir minaresi...

Sultanahmet Camisi'nin kayma nedeniyle sökülen bir minaresi, külahı ile petek ve gövdesinin bir bölümündeki ağırlıkları 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taşının konservasyonunun ardından yeniden örüldü.

Sultanahmet Camisi, Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya 1616 yılında yaptırıldı. Tarihi yarımadada bulunan ve İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için yabancı turistlerin "Mavi Cami/Blue Mosque" olarak adlandırdığı cami, Türkiye'nin 6 minareli tek tarihi camisi.

Her gün yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilen Sultanahmet Camisi'nde kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin konservasyonu için yürütülen çalışma, 2 yıl sürdü. 

Bilim kurulu kararları doğrultusunda, öncelikle minarenin bakır alemi ve 16,5 metre yüksekliğindeki ahşap seren direği sökülerek, koruma altına alındı. Minarenin külahı ile petek ve gövdesinin bir bölümünden sökülen, ağırlıkları 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taşı incelendi. Bu taşların 373'sinin konservasyonu yapılırken, 28'ine bozulma olmadığı için müdahale edilmedi ve bu taşlar konserve işlemine gerek olmaksızın yerine konuldu. Minarenin 131 taşı ise gerekli test ve deneylerin ardından Pınarhisar'dan getirilen aynı kalitedeki küfeki taşlarıyla değiştirildi.

"Statik açıdan da sağlamlaştırılmış oldu"

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AA muhabirine, Sultanahmet Camisi'nin restorasyonu tamamlanan minaresine ilişkin bilgi verdi.

Türkiye ve dünya sanat tarihi açısından önemli bir eser olan Sultanahmet Camisi'nde zaman içerisinde dış etkenlerle erozyona uğrayıp birtakım statik tehlikeler ortaya çıkabildiğine değinen Sarı, caminin restorasyonu yapılan minaresinde kayma tespit edilmesi ve bunun tehlike arz etmesi üzerine restorasyon için projelendirme yapıldığını anlattı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.