Süleyman Uludağ: Oruç bizi değiştirmelidir

Süleyman Uludağ: Oruç bizi değiştirmelidir

​Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde konuşan İlahiyatçı, akademisyen yazar Prof. Dr. Süleyman Uludağ, “Müslüman’ın müslüman ile yaptığı savaş cihat değil, fitnedir. " dedi.

Risale Haber - Haber Merkezi

Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A. Ş. 'nin katkılarıyla düzenlenen 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, bu Ramazanda da İstanbul’un kültür merkezi haline geldi. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nin yedinci günkü konuşmacısı İlahiyatçı, akademisyen yazar Prof. Dr. Süleyman Uludağ oldu.

ORUÇ BİZİ DEĞİŞTİRMELİDİR

Konuşmasına günümüz sıkıntılarının başında gelen ve müslüman toplumlar arasındaki ihtilaf ve düşmanlıklara dikkat çekerek başlayan Prof. Dr. Süleyman Uludağ, fitnenin hemen her toplumda bulunduğunu ve buna karşı çok dikkat etmek gerektiğini söyledi. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinde müslüman halkların zulme maruz kaldığımı ve bizim de ülke olarak büyük bir savaşın içinde doğru çekilmek istendiğimizi belirtti. Peygamber Efendimiz’in ve sonrasında halife olarak İslam âleminin başına geçen başta Hz. Ebubekir, Hz. Ömer döneminde fitnenin kendisine uygun bir zemin bulamadığını fakat on iki sene hilafeti olan Hz. Osman’ın yaklaşık sekizinci yılından sonra fitnenin kapısının açıldığını söyledi. Bugün devam eden birçok fitnenin o zamanlar başladığını ve bugünlere kadar geldiğini vurguladı. Peygamber Efendimiz’in yağmur yağdıran bulutlardan daha cömert olduğunu, O’nun güzel ahlakına sahip olarak herkesin durumuna göre infakta bulunmasının önemine de işaret etti.

Çocukluk yıllarında yaşadığı Ramazan hatıralarına geniş yer veren Uludağ, Ramazan öncesi evlerdeki temizlik ve hazırlık telaşından Ramazan’ın geldiğini anladığını ifade ettikten sonra yardımlaşmanın toplum üzerindeki birleştirici rolüne temas etti.

Orucun insan ahlakını değiştiren büyük bir tesire sahip olduğunu misalleriyle anlatan Uludağ, “Oruç bir insanı değiştirmelidir. Kişinin tuttuğu oruç onu kötülüklerden alıkoymuyorsa o orucun kendisine bir faydası olmamıştır.” dedi.

Prof. Dr. Süleyman Uludağ, başta Necip Fazıl, Mahir İz, Nurettin Topçu olmak üzere birçok önemli şahsiyetin sohbetinde bulunduğunu söylerken, sahaflar çarşısında Muzaffer Ozak ve diğer sahaflar ile arasında yaşanan bazı hatıralarını anlattıktan sonra dinleyicilerden gelen sorulara cevap verdi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.