Süleyman Şah türbesinin bilinmeyen hikayesi

Süleyman Şah türbesinin bilinmeyen hikayesi

Süleyman Şah türbesi dünyanın gündemine oturan bir operasyonla tarihinde üçüncü kez yeni bir yere nakledildi

“Türk Mezarı” olarak bilinen ve ülkemiz sınırları dışındaki tek vatan toprağımız olan Süleyman Şah Türbesi, dün gece düzenlenen Şah Fırat Operasyonu'yla yeniden gündeme oturdu. Suriye sınırları içindeki türbe bir süredir IŞİD tehdidiyle anılıyordu. Operasyonla 8 aydır karakolda görev yapan "Bordo Bereli" olarak bilinen 44 Özel Kuvvet askeri Türkiye'ye getirilirken Süleyman Şah’ın naaşı üçüncü kez yeni bir yere nakledilmiş oldu. Suriye Eşmesi tarafındaki bölgedeki askerler tarafından yeni yerine gömülen Süleyman Şah’ın yeni kabri askerlerimiz tarafından korunma altına alındı.

Süleyman Şah kimdir?

Oğuzların Kayı boyundan olan ve Ertuğrul Gazi'nin babası, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi olan Süleyman Şah, 1200’lü yıllarda Moğol tehdidi nedeniyle Anadolu’ya ayak basmıştı. 1227 yılında Filistin’e gitmek isterken Fırat Nehri’nde boğularak ölen Süleyman Şah ve iki muhafızı, ilk olarak Suriye içindeki Caber Kalesi’ne defnedilmişti.

İsmi 'Türk Mezarı', toprağı Türk Toprağı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluk sınırları içerisinde olan mezarın bulunduğu yere bir türbe yapılarak buraya "Türk Mezarı" adı verildi. Osmanlı İmparatorluğu yıkılmasının ardından 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. Maddesiyle bölge Türk toprağı sayıldı. Madde şöyleydi; “Osmanlı sülalesinin kurucusu Sultan Osman’ın dedesi Süleyman Şah’ın Caber Kalesi’nde bulunan ve Türk Mezarı ismiyle belirli Türbesi müştemilatı ile Türkiye’nin malı olacak ve Türkiye oraya muhafızlar koyacak ve Türk bayrağı çekecektir.”

Daha sonra bu hak Lozan Barış Antlaşmasıyla teyit edilerek türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi Türkiye mülkiyetine ve egemenliğine bırakıldı.

Türbe üçüncü kez yer değiştirdi

Türbe ve müştemilatı bundan önce 1939 ve 1973 yıllarında taşınmıştı. 1939 yılında eski türbe, tamiri imkansız hale geldiği için karakolun yanına yeni bir türbe inşa edilerek aynı alan içinde nakledildi. 1973 yılında ise Suriye hükümetinin inşa ettiği Tabka Barajı'nın Caber Kalesi ve Süleyman Şah'ın türbesini tamamen sular altında bırakacağı tehlikesi üzerine türbe ve karakol, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Karakozak’taki yeni yerine taşınmıştı.

Türbenin şimdiki yeri ise Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısında yer alıyor ve askerlerimizce korunmaya devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.