Sular çekildi, facianın boyutu gün yüzüne çıktı

Sular çekildi, facianın boyutu gün yüzüne çıktı

Son yılların en büyük sellerinden birini yaşayan Zonguldak’ta hasar tespit çalışması başladı.

Ev ve işyerlerini su basan vatandaşlar mal ve eşyalarından kullanılabilecek durumda olanları temizlemek için gün boyu çalıştı. Taşkının, Karayolları’nın yanlış uygulamaları ve ağaç kesiminden kaynaklandığını düşünen vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor.

-Zonguldak merkez ve ilçelerinde önceki gün yaşanan sel felaketinin meydana getirdiği zarar, dün suların çekilmesiyle daha net ortaya çıktı. Dehşetin yaşandığı Asma Mahallesi’nde belediye ekipleri, evlerde biriken suları tahliye ederken her yanı kaplayan çamur yığınlarını da temizlemeye başladı. Mine Sokak üzerinde 13 esnafın işyeri ve 1 ev su altında kaldı. Mahalle bakkalı Hasan Çağlayan ve eşi Fatma Çağlayan, yetkililerin ilgisizliğine tepki gösterdi. Çağlayan, “Büyük zararımız var. Maddi anlamı bırakın, manevi daha çok zararımız var. Yetkililerden hiç kimseyi görmedik. Sabah dükkanı açtım bir uğultuyla beraber birden patlama oldu. Arabalarımızı güçlükle çıkardık. Bu afet yukarıda tünel inşaatındaki hafriyat ve kesilen ağaçların köprüye dayanmasıyla oldu. Bunu yetkililerin görmesi gerekiyordu. Yaralarımızı sardıktan sonra en kısa zamanda Karayolları’na dava açacağız.” dedi.

Mobilya atölyesi işleten Halil Kundakçı (39) ise, “Çok zararımız var. Ama yağmurun suçu yok, sel yukarıdaki Karayolları çalışmasından kaynaklandı.” şeklinde konuştu. Asma Mahallesi Muhtarı Gürbüz Kuğu da söz konusu felaketle ilgili göreve geldiği 10 yıldır yetkili kurumları uyardığını anlattı. Kuğu, şunları söyledi: “Tünelin ağzını 1,5-2 metre yapmışlar. Menfez ağızlarının 4 metreden aşağı tutulmaması gerekirdi. Ama uyarılarımızı kimse dikkate almadı. Can kaybımız Allah’a şükür yok ama maddi zarar büyük. Sayın valimizin de burada olmasını isterdim.” İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, kent merkezinin yanı sıra Ereğli ilçesine bağlı Çaylıoğlu ve Alaplı ilçesinde hasar tespit çalışmalarına başladı. Ekipler, ev ve işyerleri zarar görenlerle görüşerek tutanak tuttu. Vatandaşlara içme suyu dağıtıldı. AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, Ereğli’deki selde 26 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Öte yandan Ereğli’de heyelanlar sebebiyle yollarda da ulaşım aksıyor.

KIZININ DÜĞÜN ÇEYİZİ ÇAMURA BULANDI

Ereğli ilçesine bağlı Ormanlı beldesi ile birlikte 5 köy sular altında kaldı. Çaylıoğlu köyünde 3 çocuğu ve eşi Nazım Aldırmaz ile birlikte yaşayan Kübra Aldırmaz, evindeki tüm eşyalarını kaybetti. 2 hafta sonra kızının düğünü için hazırladığı çeyizlik eşyalar da kullanılamaz hale geldi. Konuşurken gözyaşlarına boğulan anne Aldırmaz, “Çok kötü durumdayız. Hiçbir eşyamız kalmadı. Kızımın 2 hafta sonra düğünü vardı. Çeyizi de gitti. Yatacak yerimiz bile yok.” diye konuştu.

Yaraşlı Yörük Mahallesi’nde de 6 ev kullanılamaz hale geldi. Bellerine kadar suya gömülen vatandaşlar evlerinden eşyalarını kurtarmaya çalıştı. Köyde suların kesik olması sebebiyle temizlik çalışmaları da yapılamıyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.