Şükürler olsun: Ezan hoparlörden okunmaya başladı

Şükürler olsun: Ezan hoparlörden okunmaya başladı

10 yıl sonra önce yasak kalktı şimdi de...

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Yaklaşık 10 yıldır devam eden yasak ülke Müslümanlarının en büyük sorununu teşkil ediyordu. Eski Başkan Kerimov'un ölümünün ardından geçen bir yıllık süreçte ülkede Müslümanlara karşı hoşgörünün yanı sıra Müslüman haklarının da gözetilmesine verilen önem arttı.

Kerimov döneminde hoparlörlerden ezan okumaya çalışan imamlar meslekten men edilme veya muhtemel hapis cezası ile karşı karşıya kalıyordu.

Ülkede yeni Başkan Şavkat Mirziyoyev'in Müslümanlara karşı doğru politikaları, Sovyet döneminin ortaya çıkardığı tahribattan kurtulma amaçlı çalışmalar olarak nitelendiriliyor. Kerimov döneminde ise Müslümanlar üzerindeki baskı, kamusal alanda başörtü ve sakal yasağına gidebilecek kadar büyüktü.

Reuters muhabirinin aktardığına göre geçtiğimiz gün Taşkent şehrindeki üç caminin hoparlöründen ezan sesi duyulmaya başladı. 10 yıldır baskı altında tutulan Müslümanlar bu gelişmeyi büyük bir sevinç ile karşıladı. Bölgede yaşayan bir Müslüman, gelişmeyi; "İnsanlar bunun namaz vakti olduğunu duymalıdır. Müslümanların yaşamı budur" sözleri ile değerlendirdi.

Özbekistan'da Cami hoparlöründen ezan okunması ile ilgili resmi bir karar henüz çıkmadı. Konu Özbekistan Müslüman Kurulu tarafından tartışma aşamasında. Ezan okuyan imamların insiyatif alarak kurulu da teşvik etmek istediği bu haber ile birlikte ortaya çıktı.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre henüz işin çok başında olsalar da, Özbekistan Müslümanları özgürlüklerini yeni dönemde kazanmaya başlamış görünüyor. Ülkede "Helal Et" ile ilgili girişimler, haksız yere suçlanan Müslüman tutukluların bağışlanması ve ezan okunmaya başlanması gibi gelişmeler umut verici görülüyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.