Sudan'da kimsesiz Kuran kursları

Sudan'da kimsesiz Kuran kursları

İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, katarakt projeleri için gittikleri Sudan'da yapılabilecek diğer projeler için araştırma yaparken kimsesiz kalmış ve yardım bekleyen Kuran kursları ile karşılaştı.

Kalakla bölgesindeki Şeyh Abdullah Kur'an Kursu ve Kuzey Kordofan bölgesinde ki Şeyh Muhtar Medresesi ziyaret eden İHH ekipleri, yetkililerden kursların eksikleri hakkında bilgi alındı.
Ekipler, harabeye dönmüş Şeyh Abdullah Kuran kursunu ziyaretinde, duygulu anlar yaşandı.
Hafız olmak için burada kalan öğrencilerin kaldığı yerler, yattığı yataklar ve öğrenim gördüğü şartların içler acısı halini, ekipte bulunan bir kişinin sorusu özetledi: Bu çocuklar cennete gidecekse, biz nereye gideceğiz?

Kuran kursu hocası Şeyh Abdullah, kursun durumu ve çocukların buradaki yaşam şartları hakkında, "Çocuklar günde bir öğün yemek yiyiyor. Oda bu tavuk yemine benzeyen şeyi öğütüp azık yapıyoruz. Diğer Müslüman ülkelerde etler bile sokağa atılıyor. Vallahi yaptıkları haramdır" ifadelerini kullandı.

Sıcaklığın gece dahi minimum 30 derece olduğu Sudan'da çocukların yattığı bu harabelerde yatmak bir işkence gibi. Yataksızlıktan çoğu çocuk yerlerde yatıyor.

Çocukların yanında burada onlara ilham olan yetmiş yaşında Hasan Abdullah Kasım kalıyor. Kasım dede her şeyi bırakıp, bu yaşında Kuran öğrenmeye gelmiş.

İHH Afrika Masası Sorumlusu Serhat Orakçı, "Öncelikli olarak Kur'an-ı Kerim gönderimi, gıda yardımı, akika kurbanı ile destek yapılabilir. Sonrasında bu yatakhanelerle ilgili yenileme çalışması yapılmalı" dedi.

Kuran kursunda bulunan çocuklar sadece Sudanlı olmayıp çevre ülkelerden Somali, Orta Afrika, Çad, Etiyopya, Darfur ve diğer ülkelerden dahi gelen öğrenciler var. Ancak imkânsızlıklar nedeniyle bunların çoğu geri çevrilmek zorunda kalınıyor.

Bir gün sonra Sudan'ın Kuzey Kordofan bölgesinde Şeyh Muhtar Kuran kursunu ziyaret eden ekipler, Şeyh Abdullah Kuran kursu kadar olmasa da ihtiyaç sahibi olan bu Kuran kursu hakkında da bilgiler alarak, buranında kalkınması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Şimdiye kadar birçok yetimhane, kuran kursu, medrese, camii, sağlık ocağı gibi birçok sahip çıkılmayı bekleyen yapıyı restore edip sahiplerine teslim edilmişti. Bu Kuran kurslarının da uygun çalışmalar ile ıslahı için kollar sıvandı.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.