‘Su’dan hasat dönemi

‘Su’dan hasat dönemi

Growtech Eurasia Fuarı'nda Türk tarım ürünleri görücüye çıktı.

Tarımda toprak ihtiyacını bitirecek su içinde yapılan tarım teknolojisi devrim niteliğinde. Hayvan derisinden üretilen gübre ve haşerelere karşı geliştirilen solucan gübresi dikkat çSermaye Antalya'dan arazi Kenya'dan müşteri Avrupa'daneken inovatif ürünler oldu.
 
Antalya’da bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları Ve Teknolojileri fuarı ziyarete açıldı. Bu yıl fuara 650 firma ile 50’nin üzerinde ülke katıldı. Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı gıda ambargosu Türk üreticilere yaradı. Rusya’ya domates ihracatı son bir ay içinde  yüzde 45 oranında artış gösterirken, sebze ihracatı ise ilk kez büyük bir hızla yüzde 20 arttı. Rusya başta olmak üzere, İran, Gana, Nijerya, Güney Afrika, Gürcistan, Japonya ve Çin gibi birçok ülkeden alım heyetleri ve ziyaretçiler Growtech Eurasia Tarım Fuarına akın etti. Tohum ithalatının yüzde 90’ını İsrail’den karşılayan Gürcistan’ın da İsrail’den tohum alımına sınır getirmesi de Türk tüketicilere Gürcistan kapısını açtı. Fuarı’nda, ilk 3 günde 370 milyon $ ihracat bağlantısı sağlandı  Fuara, bu yıl da “İnovatif Üreticiler” damgasını vurdu. Bu yıl, fuarın gözdesi lezzeti ve görüntüsüyle çikolataya benzediği için “Çikolata Domates” olarak tanımlanan siyah domates ve ağaç kabuğundan üretilen toprakta yetiştirilen sebze ve meyveler oldu. Solucan dışkısından yapılan gübre, toprak yerine artık suda tarıma imkan veren teknoloji fuarın diğer dikkat çekenleri arasında yer aldı.
 
ÜRETİCİNİN KÜSTÜĞÜ DOMATES, BU YIL DALINDA ALICI BULDU
 
Growtech Eurasia Tarım Fuarı Grup Direktörü Engin Er, Rusya ile Avrupa arasındaki sorunun Türkiye’ye yaradığını ve geçen yıl üreticinin küstüğü domatesin bu yıl dalında alıcı bulduğunu söyledi. Er, komşu ülkelerden de gelen taleplerle birlikte pazarın hareketlendiğini kaydetti.
 
En romantik Fransa en duygusuz Rusya
 
Fuara katılan Ziraat Mühendisi Hakan Öztürk, çiçek işinin  İtalya ve İspanya’da başladığını ve  ardından Avrupa’ya yayıldığını söyledi. Ülkelerin kültürlerine göre çiçek tercihlerinin değiştiğine de vurgu yapan Öztürk, “Mesela biz karanfil üretiyoruz. Dayanıklı ve üretimi de iyi bir çiçektir. Karanfili Rusya ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Gül fazla almazlar. Belki daha az romantikler o yüzdendir.  Fransa ve İtalya daha fazla gül alır” diye konuştu.
 
Topraksız tarım çiftçinin yeni gözdesi
 
Titiz AG Group fuarda suda tarım yapmaya imkan veren teknolojiyi tanıttı. Toprak yerine suda yetiştirilen sistem ile artık sınırlı tarım alanlarına gerek olmadan su içinde tarım yapılabilecek. Bitkinin kökleri özel havuza konuyor ve verile solosyonlar ile beslenmesi sağlanıyor. Marul ve çilek üretiminde yaygın kullanılmaya başlayan sistem ile artık toprak haşreleri ile mücadeleye de gerek kalmıyor.
 
Solucan dışkısından gübre
 
Fuarın dikkat çeken ürünlerinden biri solucan dışkılarından yapılan gübre dikkat çekti. Ekosol firması tarafından fuarda tanıtılan ürü meyve sebze ve süs bitkilerinin aromasını ve verimliliğini arttıyor.
 
TÜMOSAN fuarda büyük ilgi gördü
 
Fuarda TÜMOSAN da yeraldı. Albayrak Group şirketleri içinde yeralan firma birçok modeli ile fuarda ilgi gördü.
 
Sermaye Antalya'dan arazi Kenya'dan müşteri Avrupa'dan
 
Antalyalı firma Titiz Argo Group, iklim şartları ile dikkatleri çeken Kenya'ya yatırım yaptı. Ekvator zonu içinde kalan Kenya'da arazi aldı ve çiçek üretimine başladı. Sardunya, karanfil gibi çiçekler Kenya'dan uçaklar ile Avrupa'ya gidiyor. İklim şartları ve ucuz işgücünün olduğu ülkede 4 mevsim üretim yapabilme şansı bulunuyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.