Sudaki tehlike

Sudaki tehlike

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği raporu, iklim değişikliği dolayısıyla Türkiye’de kuraklık etkilerinin artacağını, suyun depolanmasında sıkıntılar yaşanacağını ve neticede Türkiye’nin su kıtlığı sınırında olduğunu gösteriyor.

Su ihtiyacımız 3 kat artacak

“Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif” başlıklı rapora göre, Türkiye’de senelik toplam su tüketimi yaklaşık üç Büyükçekmece gölüne denk geliyor. Kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye’nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı gözlemleniyor. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından Türkiye’nin su durumu ve geleceğine ışık tutmak amacıyla Doğa Koruma Merkezi ve Yaşama Dair Vakıf uzmanlarının çalışması, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün katkılarıyla hazırlanan “Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif” raporu açıklandı. Entegre havza yönetimi ve ekosistem yaklaşımları çerçevesinde hazırlanan, yakın gelecekte Türkiye’nin yaşayabileceği tehlikeyi gözler önüne seren rapor, artan nüfus ve tükenen kaynaklar çerçevesinde kritik bir perspektif sunuyor.
 
Üç Büyükçekmece gölü tüketiyoruz

Rapor, Türkiye genelinde yıllık ortalama yağış miktarının 643 milimetre ile 800 milimetre olan dünya ortalamasının altında kaldığını gösteriyor. Rapor, Türkiye’de suyun yüzde 11’inin sanayide, yüzde 15’inin evlerde ve yüzde 74’ünün tarımda kullanıldığını, senelik toplam su tüketiminin yaklaşık üç Büyükçekmece Gölüne denk geldiğini ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye’de su tüketimi, kullanılabilen su kaynaklarında öngörülen azalma ve artan nüfustan etkileniyor. Türkiye’de 73 milyon nüfus dikkate alındığında, yıllık kişi başına düşen su miktarı yaklaşık 1519 metreküp iken, 2030 yılında nüfusun 85 milyon olacağı varsayılırsa kişi başına düşen yıllık su miktarının 1120 metreküpe düşeceği öngörülüyor. Rapora göre, kullanılabilen su kaynakları potansiyeli azalırken, Türkiye’nin su tüketim ihtiyacının önümüzdeki 25 yılda 3 kat artacağı gözlemleniyor.
 
Su sıkıntısı tehlikesi

DenizTemiz Derneği (TURMEPA), Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, günümüzde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir temiz su miktarının bin 500 metreküp olduğunu, 2030 yılında ise öngörülen nüfus artışıyla birlikte bu rakamın bin metreküpe düşeceğinin hesaplandığını bildirdi. Açıklamada, içinde yaşanılan yüzyılın ortalarına doğru, 60 ayrı ülkedeki 7 milyar insanın su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi: “Türkiye, su kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak gözükse de, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, günümüzde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir temiz su miktarı bin 500 metreküp iken, bu rakamın 2030 yılında, öngörülen nüfus artışıyla birlikte bin metreküpe düşeceği hesaplanıyor. Bu düşüş dolayısıyla su fakiri ülkeler arasına girmeye adayız. Türkiye’nin kullanabilir su potansiyeli 110 milyar metreküp olup bunun yüzde 16’sı içme ve kullanma amaçlı, yüzde 72’si tarımsal sulama amaçlı, yüzde 12’si sanayi amaçlı tüketiliyor.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.