Su ürünlerinde avcılık azaldı, yetiştiricilik arttı

Su ürünlerinde avcılık azaldı, yetiştiricilik arttı

Türkiye’de su ürünleri sektöründe kültür balıkçılığının payı her yıl artıyor. TÜİK verilerine göre 2014 yılında 537 bin 345 ton su ürünleri üretildi.

 Kültür balıkçılığı ise 235 bin tonluk üretimle en büyük dilimi oluşturdu. Kültür balıkçılığını 231 bin ton ile deniz balıkları, 35 bin ton ile diğer deniz balıkları, 36 bin ton ile iç su balıkları izledi. Su ürünleri sektöründe avcılık yoluyla üretim yüzde 19 azalırken yetiştiricilik yüzde 1 arttı. Avcılıkla yapılan üretim 302 bin 212, yetiştiricilik üretimi ise 235 bin 133 ton oldu.

Türkiye’de su ürünleri sektöründe kültür balıkçılığının payının yüzde 43,8 seviyesine ulaştığını belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Başkanı Melih İşliel, 2023 yılında Türkiye’de su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payının yüzde 50’yi geçmesini hedeflediklerini kaydetti. Özellikle 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırımlar yaptığını aktaran İşliel, “Su ürünleri sektörünün geleceğini yetiştiricilikte görüyoruz. Türkiye’nin 1986 yılında 3 bin ton seviyesinde olan su ürünleri yetiştiriciliği, sonraki yıllarda sürekli artarak 2000 yılında 79 bin tona ulaştı. Su ürünleri yetiştiriciliği, 2000 yılından sonra Türkiye’de yapılan büyük yatırımlarla üretim artışını devam ettirdi ve 2014 yılı sonunda 235 bin tona ulaştı. Toplam su ürünleri üretimindeki payı yüzde 43,8 seviyesine ulaştı. Yetiştiricilik sayesinde doğadaki av baskısı azalıyor ve doğal stokların korunması da sağlanıyor.” diye konuştu.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde iç sularda alabalık en çok üretilen balık olurken denizlerde ise levrek ilk sırada yer aldı, onu çipura izledi.

YETİŞTİRİCİLİKTEKİ ARTIŞ İHRACATA DA YANSIDI

Su ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışın, Türkiye’nin su ürünleri ihracatına da yansıdığına dikkati çeken Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleri ihracatının, sürekli artarak 2014 yılı sonunda 692 milyon 847 bin dolara ulaştığını kaydetti. En büyük ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerinde, daha sağlıklı olduğu için kültür balığının tercih edildiğini belirten Kızıltan, 2023 yılı için sektörün ihracat hedefinin 1,5 milyar dolar olarak belirlediğini aktardı.

SU ÜRÜNLERİ İHRACATINA EURO-DOLAR PARİTESİ DARBESİ

Sektör, 2015 yılında ihracatını arttırmasına rağmen euro/dolar paritesinde euro aleyhine gelişen tablodan olumsuz etkilendi. 2015 yılının ilk yarısında su ürünleri ihracatının, miktar bazında yüzde 8 artarak 59 bin 616 tona çıktığını kaydeden Kızıltan, “Su ürünleri ihracatımız, euro bazında ise 248 milyon 114 binden, yüzde 22’lik artışla 303 milyon 64 bin euroya yükseldi. Dolar bazında ise 339 milyon dolar ile geçen yılki seviyesinde kaldı. Yılın ikinci yarısında euro/dolar paritesinin etkisinin azalacağını ve ihracatımızın dolar bazında da artıya geçeceğini umuyoruz.” diye konuştu.

İÇ TALEBİ ARTTIRMAK İÇİN BALIK EKMEK ŞENLİKLERİ DÜZENLENİYOR

Türkiye’nin su ürünleri ihracatını ve iç talebi arttırmak amacıyla 2008 yılında kurulan STG, ihracat için her yıl 15-20 arasında fuara katılırken iç pazar içinse okullarda balık ekmek şenlikleri düzenliyor. Bu çalışmalarla kişibaşı talebin 15 kg.’a çıkarılması hedefleniyor.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.