Stres çocuk sahibi olamamanın nedeni değil

Stres çocuk sahibi olamamanın nedeni değil

Çağımızın ve özellikle de modern toplumların sorunu stres, hayatı çekilmez hale getirirken hanımlar için hormonal sorunlar ve beraberinde yumurtlama problemlerini getirebildiği söyleniyor.

Ancak uzmanlar, çocuk sahibi olamamanın nedenini strese bağlamıyor.

Bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkileri olan stresin vücuttaki organların normalden daha çok çalışmasını sağladığını belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Aret Kamar, 'Çocuk sahibi olamamanın nedeni büyük olasılıkla stres değil. Stresin kısırlığa yol açtığına dair bir kanıt yoktur. Bazı özel durumlardaki kadınlarda, çok fazla stresli olmak hormon seviyelerinin değişmesine yol açar bu nedenle de yumurtanın gecikmiş salınımına ya da hiç salınmamasına neden olabilir. Çocuk sahibi olmak için tedavi gören çoğu kadın, kanser ya da kalp hastalıkları olan kadınlarla aynı strese sahiptir. Çoğu çift hayatlarını planlamaya alışıktırlar. Eğer bir şey için çok çalışırlarsa başaracaklarına inanırlar. Bu nedenle hamile kalmak zor olduğunda sanki vücutlarının ya da aile olma amaçlarının kontrolü onlarda değilmiş gibi hissederler. Çiftler çocuk sahibi olmak için yapılan testler ve tedaviler nedeniyle stresli olabilirler' diyor.

Stresi azaltmanın yollarını sıralayan Op. Dr. Kamar, 'Eşinizle konuşun. Yalnız olmadığınızın farkına varın. Bireysel ya da çift danışmanları ya da destek grupları aracılığıyla çocuk sahibi olamayan diğer insanlarla konuşun. Çok fazla kafein ya da diğer uyarıcıları almaktan kaçının. Fiziksel ve duygusal gerilimi azaltmak için düzenli egzersiz yapın. Eşinizin ve sizin de rahat olduğu bir tedavi planı yapın' şeklinde öneri veriyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.