ST. Petersburg Camii restore ediliyor

ST. Petersburg Camii restore ediliyor

101 yıl önce ibadet açılan St. Petersburg’daki tarihi camii yeni görünümüne kavuşuyor

Rusya’nın miraslar kenti St. Petersburg’daki tarihi cami uzun bir aradan sonra yeniden restore ediliyor. 1913 yılında ibadete açılan tarihi St. Petersburg camiinin minaresi ve bina çatlakları düzeltilerek önümüzdeki aylarda yeni görünümüne kavuşması bekleniyor.
Bugüne kadar daha çok Müslüman hayırseverlerin desteği ile onarılan cami için devlet ilk defa kolları sıvamıştı. Rusya’nın kültür mirası varlıkları içinde yer alan tarihi cami Rus İmparatoru 2. Nikolay'ın izni ile 1909 yılında başlanmıştı. St. Petersburg Camii'nde ilk namaz 1913 yılında 21 Şubat Cuma günü kılındı.

Bazı Rus kaynaklarına göre, caminin temeli,1910 yılında Buhara Emiri Seyyid Abdülahad Han'ın 25 yıllık hükümdarlığına armağan olarak atıldı. Caminin ilk kısmı ibadete açıldığında, Buhara Emirliğini Seyyid Abdülahad Han'ın ölümünden sonra devralan oğlu Emir Seyyid Mir Muhammed Alim Han da hazır bulundu.  Beş bin kişilik cami Avrupa'daki en büyük camiler arasında yerini almış oldu. 49 metre yüksekliğinde iki minaresi ve 39 metre yüksekliğinde kubbesi olan caminin inşası, mimar Nikolay Vasilev ve mühendis Stepan Kriçinski tarafından gerçekleştirildi.

1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine, caminin yapımı yavaşladı ve bu süreç 1918 yılına kadar devam etti. Camii 1920 yılında tam olarak ibadete açıldı. Sovyet rejiminin baskısı ile ibadete kapanan cami bir süreliğine tıbbi malzeme deposu olarak kullanıldı. 1956 yılında yeniden ibadete açılan cami bugüne kadar aralıksız açık.

Turistlerin de ilgi odağı olan bu cami Müslüman olmayanlar tarafından da namaz dışı vakitlerde özel izin alınarak gezilebiliyor.

Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.