Sözlü tarihimiz kayıt altına alınacak

Sözlü tarihimiz kayıt altına alınacak

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye genelinde yapılmıș tüm 'sözlü tarih' çalıșmalarını bir araya getirmeyi hedefleyen 'Sözlü Tarih Araștırmaları Veritabanı' projesini başlattı.

Bilim ve Sanat Vakfı, Türkiye genelinde yapılmıș tüm "sözlü tarih" çalıșmalarını bir araya getirmeyi hedefleyen, "Sözlü Tarih Araștırmaları Veritabanı" projesini başlattı.

Bilim ve Sanat Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2003 yılından itibaren sözlü tarih çalıșmaları yürüten Vakıf, Türkiye'nin hafızasına önemli katkılar sağlayacak yeni bir projeyi hayata geçirdi. Proje ile önce İstanbul, sonra Türkiye genelinde yapılmıș tüm sözlü tarih çalıșmalarının aynı veritabanında toplanması hedefleniyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteği ve İstanbul Șehir Üniversitesi'nin ortaklığıyla yürütülecek "Sözlü Tarih Araștırmaları Veritabanı" ve "İstanbul'un Mekansal ve Kültürel Çeșitliliğine Yönelik Uygulama Örnekleri Projesi" kapsamında, öncelikle 1980'li yıllardan bașlayarak gittikçe yaygınlașan ve sayısı binlere ulașan sözlü tarih çalıșmalarına erișim imkanı sunan bir veritabanı olușturulacak.

Yurt içi ve yurt dıșında faaliyet gösteren akademisyenlerin, öğrencilerin ve bireysel araștırmacıların kullanımına sunulacak Sözlü Tarih Araștırmaları Veritabanı, bilimsel çalıșmalarda kullanılabilir nitelikte güvenilir, kapsamlı ve tasnifli bir bașvuru kaynağı olacak. Veritabanı interaktif, yenilenebilir bir web sitesi aracılığıyla erișime sunulacak.

Bir yıllık proje süresince ayrıca, sonraki yıllarda yapılacak çalıșmalara model olușturabilecek sözlü tarih görüșmeleri de gerçekleștirilecek. İstanbul'un mekansal ve kültürel çeșitliliğini yansıtan en az 30 isimle yapılacak görüșmeler sayesinde araștırmacılara görüșme, görüntü, ses, kayıt ve depolama konularında yöntem ve süreç modeli sunulmuș olacak.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.