Sözlerin en güzeli

Sözlerin en güzeli güzellerin sözüdür. Güzel deyince de, en başta Cemîl-i Zülcelâl akla gelir. Onun için en güzel söz, bütün güzellikleri yaratan Cenâb-ı Hak’ka aittir. Diğer bütün güzel sözler, O’nun sözlerinden yansıyan birer parıltıdan ibarettir.

Söz Sultanı Hz. Mevlânâ, “İnsan kulaktan beslenir” diyor. Ağızdan alınan gıdalar bedeni beslediği gibi, kulaktan alınan gıdalar, yani güzel sözler de insanın ruhunu besler. Onun için “Müzik ruhun gıdasıdır” denilmiştir. Ama nefse ve hevese hitap eden sesler ve sözler gerçek müzik olmadığı için, ruhu beslemez, belki nefsin hevesâtını besler. Ruhu besleyen, duyguları inkişaf ettiren, kalbin haz aldığı ve huzur duyduğu sesler ise, gerçek musîkidir. Sivrisineğin tantanası, bal arısının demdemesi, cırcır böceğinin sesi, suların şırıltısı ve gök gürültüsü gibi sesler, Cenâb-ı Hak’kın birer âyeti olduğundan İlâhî sesler ve güzel sözlerdir. Bu sesler ve sözler, kulaktan beslenmek isteyenler için en güzel ve en leziz gıdalardır.

Kur’ân âyetleri İlâhî bir lisanla konuştuğu gibi, kâinatı da konuşturuyor. Gökyüzü ihtişamıyla, yeryüzü intizamıyla, çiçekler letâfetleriyle, meyveler lezzetleriyle konuşuyorlar. Suların sesi, rüzgârların nefesi, yıldızların ışıltısı, yaprakların fısıltısı da O Cemil-i Zîşân’ın birer kelimeleridir, hoş bir mûsikisidir. “Kâinatı nağâmâtıyla raksa getiren, hakâikın esrarını ihtizaza veren mûsika-i İlâhiye hiç durmuyor. Mütemadiyen güm güm eder.”

Bu güzel sözleri ve İlâhî mûsîkiyi işiten, duyan ve bu İlâhî ikram sofrasında doyan Bediüzzaman Hazretleri, bu sesleri bize tercüme ederek “Sözler” adı altında takdim etmiştir. Bu “Sözler”, Kur’ân’ın ve kâinatın konuşmaları olduğu için çok güzeldir. Kulaktan beslenmek isteyenlere en güzel gıda, en leziz taamdır. Akıl, kalp, ruh, sır ve sair duyguları ebediyyen doyuracak bu “Sözler”e her insanın ihtiyacı vardır. Bu sözlerle beslenenlerin aklı ve ruhu inkişaf eder, kalbi ve gönlü huzur bulur. Her türlü manevî hastalıklardan kurtulur. Mahrum olanlar ise, mânen zaafiyet geçirir, aklı nursuz, vicdanı ziyasız, ruhu tâkatsiz kalır.

Bedenimizi beslemeye verdiğimiz önem kadar, ruhumuzu beslemeye de önem versek, hem bedenimiz, hem ruhumuz her zaman sağlıklı olacaktır. Damak tadımız ve midemiz için en güzel ve en leziz gıdaları tercih ederiz. Mânevî lâtifelerimizi beslemek için de en güzel sözlere ihtiyacımız vardır. Öyleyse, Güzel’den gelen “Sözler”i dinlemeli, ruhumuzu ve kalbimizi güzelce beslemeliyiz.

Ben de bu “Sözler”in birincisini “Bismillah” adı altında bir şiirle gönül diline tercüme etmeye çalışmıştım. Her ne kadar haddim olmayan bir işe yeltendim ise de, güzel sözlerden bahsettiğim için belki benim sözlerim de güzelleşir diye düşündüm.

BİSMİLLAH

"Allah adın zikredelim evvela,"
Her hayırlı işin başı Bismillah.
"Cümle işte vâcib oldu her kula,"
Kâinatın temel taşı Bismillah.

Bil ey nefsim şu mübarek kelime,
Bir İslâm nişânı verir eline,
Tesbih olmuş mevcudatın diline,
Bütün zikirlerin başı Bismillah.

Bitkiler tâzimle Bismillah diyor,
Yerden yemi, gökten suyu geliyor,
İnce bir kök kayaları deliyor,
Yumuşatır demiri, taşı Bismillah.

Bismillah der ağaçların dilleri,
Yaprakları, çiçekleri, dalları,
Leziz meyvelerle dolar kolları,
Rezzak isminin nakışı Bismillah.

Toprak Bismillah der, bağrı ot olur,
İnek Bismillah der otlar süt olur,
Damla Bismillah der, bir rahmet olur,
Bahara çevirir kışı Bismillah.

Bismillah ne büyük, tükenmez kuvvet,
Eksilmez hazine, bitmez bereket,
En güzel sermaye, en büyük servet,
Elmasa çevirir taşı Bismillah.

Bismillah diyerek ,yürürse bir kul
Dağ ve deniz olur ona tozlu yol,
"Ey ateş serin ve selametli ol"
Suya çevirir ateşi Bismillah.

Akıllı bir tüccar olmak istersen,
Besmeleyle başla, ne alıp versen,
Her işin denk gider Bismillah dersen,
Dindirir gözlerde yaşı Bismillah .

Besmele dillerde en güzel kelâm,
Onunla ayakta duruyor âlem,
Onunla başla ve işle vesselam.
Kolay eder en zor işi Bismillah.

Abdil Yıldırım

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.