Sözde "sıkıyönetim" komutanına ağırlaştırılmış müebbet istemi

Sözde "sıkıyönetim" komutanına ağırlaştırılmış müebbet istemi

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmada tutuklanan dönemin Korgeneral Yılmaz ile Tuğgeneral Beyribey hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan, darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ile listede "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı" olarak görevlendirildiği yer alan eski Diyarbakır 16. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen Yılmaz ve Beyribey hakkında hazırlanan iddianame, 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, FETÖ/PDY'nin terminolojisi, örgütün yapısı ve işleyişi, hiyerarşisi, kamu personeli ile öğrencilerin örgüte kazandırılma yöntemleri, örgütün mali yapılanması, gelir kaynakları ve kullandıkları kriptolu haberleşme programlarına ilişkin detaylı bilgilere yer verildi.

- "Darbenin seyrine göre tavır takınmış"

İddianamede, 15 Temmuz gecesi hazırladığı "Kışladan çıkmayın." emrini darbe teşebbüsünden 4,5 saat sonra birliklere gönderdiği tespit edilen Yılmaz'ın, sözde "sıkıyönetim" mesajını almasına rağmen emrindeki birliklere yazılı olarak mesaja uymamaları konusunda emir yayımlamadığı, darbenin seyrine göre tavır takındığı, beklemede kalarak darbecilere destek olduğu aktarıldı.

İddianameye göre sanık Yılmaz, ifadesinde şunları dile getirdi:

"Darbe teşebbüsünü kızımdan telefonda öğrendim. Televizyonu açtığımda İstanbul'da olaylar olduğunu gördüm. Olaylar saat 22.00 sıralarında oldu. Atatürk Havalimanı'ndaki olay 22.15'te gerçekleşti. O hain alçaklar yüce Meclise bombayı 02.30'da attılar. Biz, o saat itibarıyla bütün kolordu bölgesinde duruma tamamen hakim olmuş, hiçbir hareket yaptırmamıştık. Ayrıca, benim emrimde olmamasına rağmen özel kuvvetlerin de oraya gitmelerini engelleyecek şekilde görüştükten sonra yanlış harekette bulunmalarını engelledim. Saat 01.05 civarında yazılı emir hazırlanmasını emretmiştim. Bu sırada, 02.20 sıralarında daha önce gelmesini emrettiğim kolordu adli müşaviri geldi.

O saat itibarıyla yazılı emri hazırlayarak bana getirdiler. Yazılı emri okudum. Saat 02.30 itibarıyla yani taarruz helikopterinin alçakça Meclisi bombaladıkları saatten önce yazılı emri her tarafa yayınladım. Bu emrin 02.39'da bütün birlikler tarafından alındığını da belgelerle teyit ettim. Darbe yapan değil, bilakis Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasını sağlamak için darbeyi önleyen bir kişiyim."

İddianamede, 15 Temmuz'da Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Albay A.B'nin de Yılmaz'ın darbecilerle hareket ettiğini düşündüğünü söylediği belirtildi.

Darbeci Semih Terzi ile görüşmüş

İddianamede, Yılmaz'ın, darbe girişimi olduğu gece Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden izinsiz uçak kaldırarak Ankara'ya giden ve Astsubay Ömer Halisdemir tarafından öldürülen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi ile görüştüğü belirtildi.

Yılmaz'ın Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde kalan özel kuvvetler birliğinin 7. Kolordu'ya gelmesine izin vermediği bildirilen iddianamede, şu tespitler yer aldı:

"Söz konusu üste darbeyle ilgili olarak gözaltı işlemi yapıldığı saatlerde özel kuvvetlere ait birliğin bölgede olduğu bilgisini vermemiştir. Başsavcılığın bilgisi dışında özel kuvvetleri 8. Ana Jet Üssü'nden tahliye etmiştir. Neden bilgi vermediği konusuna Yılmaz, 'darbe teşebbüsünün yaşandığı gece şehir içinde askeri araçların dolaşmasının halkta tedirginlik yaratacağını, bu nedenle özel kuvvetler personelinin gelmesine izin vermediğini söylemiş' ancak bu söyledikleri kendisinin askeri araçlarla ve çok sayıda özel kuvvet personeliyle adliyeye gelmesindeki savunmasıyla çelişmiştir.

Adliyeye yönelik bir askeri hareketliliğin şehirde daha fazla tedirginliğe yol açacağı aşikar olmasına rağmen bu tür bir savunmanın çelişkili olduğu değerlendirilmiştir."

İddianamede, Beyribey'e ait dijital materyallerde FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'e ait mesaj ve vaaz videolarının tespit edildiği aktarıldı.

İstenilen ceza

İddianamede, dönemin 7. Kolordu Komutanı olarak görev yapan ve TSK'dan ihraç edilen Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Diyarbakır 16. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.