Sosyal Medyada kan topluyorlar

Sosyal Medyada kan topluyorlar

Emin Balin'in öğretmeni için sosyal medyada kurduğu 'Antalya Kan Bankası' grubu gönüllülerince ve üye sayısı 83 bine ulaşan 4 yılda yaklaşık 10 bin ünite kan bağışlandı.

Antalya'da Emin Balin'in öğretmenine kan bulmak için sosyal medyada kurduğu ve üye sayısı 83 bine ulaşan "Antalya Kan Bankası" grubu gönüllülerince 4 yılda yaklaşık 10 bin ünite kan bağışlandı. 

Antalya'da yaşayan Emin Balin (39), 4 yıl önce bir ameliyata girecek olan öğretmenine kan bulmak amacıyla sosyal paylaşım sitesinde "Antalya Kan Bankası" ismini verdiği grup kurdu.

Öğretmenine kan bulmak için büyük sıkıntılar yaşayan Balin, kendisi gibi kan arayan bir çok insan olduğunu farkedince grup aracılığıyla hastalara kan bulmaya başladı.

Kısa sürede kan arayanların ve gönüllülerin buluşma noktası haline gelen grup, 4 yılda 83 bin gönüllüye ulaştı. Grup aracılığıyla, 4 yılda 10 bin ünite kan ve trombosit bağışı yapıldı. 

thumbs_b_c_4e3e62a0155268caf337ca64b9ebf5b8.jpg

Geceleri nöbetleşe bekliyorlar

Antalya'da kan bulmak için Kızılay'dan sonraki adres haline gelen kan bankası grubunun üyeleri de "Hastalar geceleri mağdur olmasın" diye sırayla nöbet tutuyorlar.

Gruba gece gelen kan ihtiyaçlarını duyuran grup yöneticileri, kentte hastaların umudu oldular.

AA muhabirine açıklama yapan Balin, günde kan arayan ortalama 15 kişinin kendilerine ulaştığını belirterek, işçisinden, doktoruna, hastanede görevli personellerin kendilerini aradığını anlattı.

Herkese yardım etmeye çalıştıklarını dile getiren Balin, "Bir hastane gibi 24 saat çalışıyoruz. Grupta yaptığımız duyurular aracılığıyla kan bağışında bulunan kişilere 'süperman' diye sesleniyoruz. Kan verenler, o hastaların kahramanı oluyor. İnsanları teşvik etmeye çalışıyoruz" dedi.

Gruba ulaşan hastaların yüzde 90'ına kan bulunuyor

Balin, yaklaşık 2 bin kişilik kan grubu ve telefon numaralarının yer aldığı veri bankası oluşturduklarına vurgu yaparak, "Günün en az 10 saatini bu işe ayırıyorum. Her gün yüzlerce telefon geliyor. İnsanların derdine çare olabiliyorsak onun mutluluğu bize yetiyor. Benim dışımda grubun 4 yöneticisi daha var. Onlar da en az benim kadar grupla ilgileniyor. Bize ulaşan hastaların yüzde 90'ına kan buluyoruz" ifadelerini kullandı.

Özellikle karaciğer ve kalp nakli gibi kan ihtiyacı çok olan hastalara öncelik verdiklerini belirten Balin, kalp nakli olacak bir hasta için yaptıkları duyuru sayesinde 2 saatte 73 kişinin hastaneye giderek kan vermek istediğini kaydetti.

Balin, hastaların yoğun olduğu bir haftada da 176 ünite kan ve 167 ünite trombosit toplamayı başardıklarına işaret ederek, "Hayat devam ettiği sürece kan ihtiyacı her gün oluyor. İnsanlarımız çok duyarlı sadece onları teşvik etmek ve yönlendirmek gerekiyor" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum